Revnejšim državam akutno primanjkuje cepiva

Svet 22. Jun 202108:14 > 10:00 0 komentarjev
Ceoljenje proti covid-19
REUTERS

Številne države v razvoju opozarjajo, da jim akutno primanjkuje cepiv proti covidu-19. Na afriški celini sta bila cepljena komaj dva odstotka prebivalcev, zato od tam prihajajo pozivi, naj bogatejše države prenehajo kopičiti zaloge.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da številnim državam v razvoju primanjkuje cepiv proti koronavirusni bolezni, da bi lahko uspešno nadaljevale cepljenje, poroča BBC. V okviru globalne pobude Covax, katere cilj je zagotoviti pravičen in enakopraven dostop do cepiv na svetovni ravni, je 131 držav doslej prejelo 90 milijonov odmerkov cepiva. Vendar to še zdaleč ni dovolj, da bi zagotovili ustrezno precepljenost, je po poročanju britanskega časnika opozoril predstavnik WHO dr. Bruce Alyward.

Na afriški celini sta bila doslej cepljena manj kot dva odstotka prebivalstva, je ob tem opozoril predsednik Južne Afrike Cyril Ramaphosa in pozval bogatejše države, naj prenehajo kopičiti cepivo.

Ramaphosa je še napovedal, da bodo v okviru programa Covax v Južni Afriki vzpostavili regionalni center za proizvodnjo cepiv, s čimer želijo povečati dostop do cepiv.

Od 80 držav v razvoju, ki so vključene v Covax, jih vsaj polovica nima dovolj cepiva, da bi lahko izvajale svoje strategije cepljenja, je poudaril Aylward. “Vsaj polovica teh držav pravi, da jim je zmanjkalo cepiv. V resnici pa je ta delež najbrž še precej večji.” Med državami, ko poročajo o pomanjkanju cepiva, so Uganda, Zimbabve, Bangladeš ter Trinidad in Tobago.

Biden z dodatnimi 55 milijoni odmerkov cepiv

Nekatere bogatejše države s presežki cepiva so že napovedale, da bodo okrepile svoje donacije. Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna je tako v ponedeljek objavila načrt razdelitve še 55 milijonov odmerkov cepiv, od katerih jih bo 75 odstotkov namenjenih programu Covax, ki jih bo razdelil glede na potrebe, 25 odstotkov oz. 14 milijonov odmerkov pa bodo ZDA poslale v države po lastni izbiri.

Večinoma gre za cepivo AstraZenece, ki v ZDA ni v uporabi, vendar pa so vključena tudi cepiva Moderne, Pfizerja in Johnson & Johnsona, ki se edina uporabljajo v ZDA.

Nekateri poznavalci predvidevajo, da bi lahko trajalo še več mesecev ali celo let, preden bo cepljenih dovolj ljudi, da bi se približali koncu pandemije, še piše BBC.

“Največji problem pravzaprav ni zaloga cepiv, teh imamo dovolj, gre pa za izjemen logistični zalogaj,” je po poročanju BBC še povedala tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki.

WHO si je sicer zastavil cilj, da v okviru pobude Covax zagotovi dve milijardi odmerkov do konca leta 2021, večino državam v razvoju, kjer je cilj cepiti vsaj 20 odstotkov prebivalstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!