Ukrajinci naj bi osvobodili mesto v bližini Kijeva

Svet 28. Mar 202207:13 > 23:06 6 komentarjev
Irpin
Oleksandr Ratushniak/REUTERS

Spremljali smo triintrideseti dan ruske invazije na Ukrajino. Ukrajinski in ruski pogajalci se bodo ta teden ponovno sestali v živo, in sicer v Turčiji. Generalštab ukrajinske vojske je sporočil, da je bila Rusija po hudih izgubah prisiljena umakniti svoje enote iz nekaterih delov Ukrajine in da se je "znatno zmanjšala intenzivnost" premikov vojaških enot iz Rusije v Ukrajino. Ruske sile se trenutno osredotočajo na donbaško regijo na vzhodu Ukrajine, pri čemer intenzivni boji še vedno potekajo v Mariupolu. Ukrajinska vlada danes ne namerava odpreti nobenih humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov iz obleganih krajev. V torek se bodo nadaljevala mirovna pogajanja. Ukrajinska pogajalca in ruski oligarh Roman Abramovič naj bi imeli simptome, ki so značilni za zastrupitev, kar pa so Ukrajinci zavrnili. Medtem je župan Irpina dejal, da so znova prevzeli nadzor nad mestom. V medijih in na družbenih omrežjih se pojavlja veliko različnih informacij, katerih točnost je nemogoče preveriti.

22.56 Rusija s kibernetskim napadom nad ukrajinsko telekomunikacijsko podjetje

Ukrajinska državna služba za komunikacije (SSSCIP Ukrajina) je sporočila, da so Rusi izvedli kibernetski napad na telekomunikacijsko podjetje Ukrtelecom. Predsednik podjetja je potrdil, da je bil kibernetski napad nevtraliziran in dodal, da so v teku prizadevanja za vzpostavitev normalnega delovanja, poroča Guardian.

22.10 Ukrajina zanika navedbe, da bi bili pogajalci zastrupljeni

Ukrajinske oblasti so zanikale poročanje tujih medijev in raziskovalnega novinarskega portala Bellingcat, da so bili ruski oligarh Roman Abramovič in dva ukrajinska pogajalca zastrupljeni v začetku meseca. Ukrajinski pogajalec Mihajlo Podoljak je dejal, da je veliko teorij zarote in ljudi pozval, naj ne nasedajo nepreverjenim informacijam. Tudi ameriški obveščevalci menijo, da Abramovič in ukrajinski pogajalci niso bili zastrupljeni.

21.15 Notranji ministri EU za enotno registracijo ukrajinskih beguncev

Notranji ministri Evropske unije so danes podprli načrt Evropske komisije, ki med drugim predvideva vzpostavitev enotne evropske platforme za registracijo beguncev iz Ukrajine, je po zasedanju sporočila evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Načrt v desetih točkah, ki so ga podprli ministri, je po komisarkinih besedah namenjen operativnim potrebam v prihodnjih dneh in tednih.

20.40 Rusi načrtujejo raketne napade z morja

Ruske vojaške ladje se pripravljajo na raketne napade na ukrajinske cilje, je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo. Po njihovih podatkih so ruska plovila vstopila v zaprte cone Črnega in Azovskega morja, kar naj bi nakazovalo na to, da se pripravljajo na napad. V poročilu je še zapisano, da si Rusija prizadeva za prerazporeditev vojske z namenom, da bi napredovala proti regijama Doneck in Lugansk.

20.30 Ni jasno, kdo ima nadzor nad mestom Irpin

ZDA ne morejo potrdili, kdo ima nadzor nad mesto Irpin, ki leži zahodno od Kijeva, je dejal visoki ameriških obrambni uradnik. Župan Irpina Oleksandr Markušin je sicer sporočil, da je bilo mesto osvobojeno ruskih sil. “Danes imamo dobro novico – Irpin je bil osvobojen,” je sporočil župan. Mesto Irpin je od Kijeva oddaljeno 20 kilometrov.

20.20 ZDA: Ruske sile v več delih zastale

Ruske sile so več delih Ukrajine zastale, je dejal ameriški obrambni uradnik. V Mariupolu, Černihovu, Mikolajevu ali Harkovu ni bilo sprememb, je dodal. “Niso napredovali pri premiku proti Kijevu, prav tako niso napredovali nikjer drugje,” je dejal in opozoril, da so do zdaj ruske sile izstrelile več kot 1.370 raket.

19.30 Rusija bo po napovedih Lavrova omejila vstop državljanom “neprijaznih držav”

Rusija je danes sporočila, da pripravlja ukrepe za omejitev vstopa za državljane t. i. neprijaznih držav, med katerimi so ob ZDA in Veliki Britaniji tudi vse članice EU. Po besedah ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova so ukrepi odgovor na “neprijazna dejanja” številnih držav, ki so po ruski invaziji na Ukrajino proti Moskvi uvedle sankcije. “Pripravlja se osnutek predsedniškega odloka o povračilnih vizumskih ukrepih kot odgovor na ‘neprijazna’ dejanja številnih tujih držav,” je v izjavi, ki jo je prenašala ruska državna televizija, dejal Lavrov. “Ta akt bo uvedel številne omejitve za vstop v Rusijo,” je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, podrobnosti pa ni navedel.

18.00 Abramovič in ukrajinski pogajalci s simptomi zastrupitve

Ruski oligarh Roman Abramovič in ukrajinski pogajalci naj bi imeli simptome zastrupitve, poroča več svetovnih medijev. Zastrupili naj bi jih na neformalnih mirovnih pogovorih v začetku tega meseca, kjer je je sodeloval tudi Abramovič. Trije posamezniki, ki so bili na pogovorih 3. in 4. marca naj bi imeli začetne simptome, ki so značilni za zastrupitvijo s kemičnim orožjem. Wall Street Journal poroča, da so imeli rdeče oči, bolečine in luščenje kože na obrazu in rokah, njihovo stanje pa se je izboljšalo in niso v življenjski nevarnosti. Za domnevno zastrupitev naj bi bili odgovorni privrženci trde linije v Moskvi, poroča BBC. Vir blizu Abramoviča je dejal, da ni jasno, kdo je bil glavna tarča, medtem ko zahodni strokovnjaki opozarjajo ,da je težko ugotoviti, za kakšen zastrupitev je šlo. Po njihovem mnenju bi lahko simptome povzročil kemični ali biološki dejavnik ali pa napad z elektromagnetnim sevanjem. Simptomi so trajali celo noč, po poročanju BBC pa je bil namen napadacev pošiljanje opozoril udeležencem mirovnih pogajanj in ni šlo za smrtonosni odmerek. Kdo je Roman Abramovič?

17.40 V Mariupolu skupaj ubitih 5.000 ljudi

Razmere v obleganem pristaniškem mestu Mariupol, kjer so razmere po navedbah Kijeva “katastrofalne”, je po ukrajinskih navedbah umrlo okoli 5000 ljudi, število pa bi bilo lahko še mnogo višje. O uničenju poročanju tudi iz drugega največjega mesta Harkov, ki je za zdaj deležen oskrbe. Znova se krepijo tudi spopadi v okolici Kijeva. Ukrajina je danes posvarila, da je humanitarna kriza v Mariupolu “katastrofalna”. Od začetka ruske invazije pred štirimi tedni in pol naj bi v mestu umrlo najmanj 5000 ljudi. V mestu “je bilo pokopanih okoli 5000 ljudi, vendar so se pokopi pred desetimi dnevi ustavili zaradi nenehnega obstreljevanja”, je za francosko tiskovno agencijo AFP po telefonu povedala svetovalka ukrajinskega predsednika Tetjana Lomakina, pristojna za humanitarne koridorje. Kot je navedla, je število ubitih mogoče oceniti le na podlagi trupel, ki so ostala pod ruševinami. Po njenih besedah bi lahko bilo govora o 10.000 mrtvih

16.40 Janša in Metsola mnenja, da mora EU ostati enotna v odzivu na rusko agresijo

Predsednik vlade Janez Janša se je danes srečal s predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo, ki se v Sloveniji udeležuje konference predsednikov parlamentov članic EU. Med drugim sta govorila o razmerah v Ukrajini, pri čemer sta se strinjala, da mora EU še naprej ostati enotna v odzivu na rusko agresijo, so sporočili iz kabineta premierja. Janša in Metsola sta na srečanju spregovorila predvsem o situaciji v Ukrajini in poglavitnih temah, ki so na dnevnem redu pogovorov voditeljev držav članic EU, so še navedli v sporočilu iz kabineta predsednika vlade.

16.00 Svetovalec Zelenskega: Ukrajina se ne pripravljena odreči nobenemu ozemlju

Višji svetovalec ukrajinskega predsednika Aleksander Rodnjanski je v pogovoru za BBC dejal, da se Ukrajina ni pripravljena odpovedati nobenemu ozemlju in da ne bo žrtvovala svoje ozemljske celovitosti. “Jasno je, da vojne ne bodo morali vzdrževati več let. Njihova morala je nizka,” je o ruskih silah dodal Rodnjanski, ki je sicer docent za ekonomijo na univerzi Cambridge. Njegov predlog je, da bi za dosegu miru morali skleniti bolj konkretno različico memoranduma iz Budimpešte, ki je Ukrajini dala varnostna zagotovila. “Memorandum iz Budimpešte naj bi zagotovi našo varnost v zameno za opustitev jedrskega orožja v 90. letih. Zdajšnji dogovor bi moral opredeliti korake, katere države bi natančno ukrepale, če bi bila ogrožena varnost,” je dejal. Opozoril je, da gre za “občutljivo vprašanje”, ker je govora o vpletenosti držav Nata.

15.40 Umik z ruskega trga napovedal tudi Carlsberg

Danski pivovar Carlsberg je danes napovedal popoln umik z ruskega trga, ki je za podjetje sicer eden najpomembnejših. Podjetje v Rusiji zaposluje 8400 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Carlsberg je umik napovedal kmalu za tem, ko je enako storil nizozemski Heineken. Podobno kot iz Heinekena so tudi iz Carlsberga sporočili, da odločitev sprejemajo po reviziji strategije podjetja.

Carlsberg
PROFIMEDIA

15.20 Nova Gazeta ne bo izhajala do konca vojne

Neodvisni ruski časnik Nova Gazeta je prekinila delovanje do konca vojne v Ukrajini. Pred kratkim so dobili drugo opozorilo s strani ruskega medijskega regulatorja Roskomnadzor, po tem, ko so objavili intervju z ukrajinskim predsednikom Volodomirjem Zelenskim. “Prejeli smo še eno opozorilo. Ukinjamo izdajanje v tiskani obliki, digitalni obliki in na spletni strani do konca posebne operacije na ozemlju Ukrajine,” so sporočili iz uredništva.

15.00 Ruska zahteva glede plačila plina v rubljih za G7 nesprejemljiva

Napoved ruskega predsednika Vladimirja Putina, da bo Rusija za dobavo plina sprejemala le plačila v rubljih, je za skupino sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav G7 po besedah nemškega gospodarskega ministra Roberta Habecka nesprejemljiva. “Putin ne bi imel takšne zahteve, če ne bi mislil, da je stisnjen v kot,” je ocenil Habeck. “Vsi ministri za energetiko držav G7 se strinjajo, da takšna enostranska poteza očitno krši obstoječe pogodbe,” je dejal minister, čigar država trenutno predseduje G7.

14.35 Bruselj države pozval k odpravi shem zlatih potnih listov

Evropska komisija je danes države članice pozvala, naj odpravijo sheme t. i. zlatih potnih listov, ki jih državljanom tretjih držav podeljujejo v zameno za investicije. Pozvala jih je, naj preučijo, ali bi bilo treba ruskim in beloruskim državljanom, ki so na seznamu sankcij EU v zvezi v vojno v Ukrajini, tovrstne potne liste odvzeti. Kot je pojasnila govorka komisije za notranje zadeve Anitta Hipper, je komisija sprejela priporočilo, v katerem države članice poziva, da takoj odpravijo sheme t. i. zlatih potnih listov. Več si lahko preberete tukaj.

14.00 Peskov o manku napredka v pogovorih

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov je danes dejal, da bi se lahko pogajanja o prekinitvi spopadov med Rusijo in Ukrajino nadaljevala v torek v Istanbulu. Ob tem je opozoril, da zaenkrat napredka niso dosegli in da tudi tokrat ne gre pričakovati večjih prebojev, poroča AFP.

13.55 Ukrajino zapustilo več kot 3,8 milijona ljudi

Agencija ZN za begunce je sporočila, da je od začetka ruske invazije Ukrajino zapustilo 3.866.224 ljudi, pri čemer je veliko večino (90 odstotkov) beguncev predstavljajo ženske in otroci. Največ ljudi je zbežalo na Poljsko (2,2 milijona), sledijo Romunija, Moldavija in Madžarska, ki je sprejela več kot 300.000 beguncev.

begunci
Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Hrvaška vlada bo za ukrajinske begunce iz državnega proračuna namenila približno 1,3 milijarde kun (172 milijonov evrov), poroča Jutarnji list. Takšna je groba ocena hrvaškega ministrstva za notranje zadeve za 20.000 beguncev, kolikor se jih je obvezala sprejeti Hrvaška. Večina ukrajinskih beguncev na Hrvaškem trenutno biva v zasebnih namestitvah.

13.35 Kremelj: Bidnove besede škodile odnosom med Rusijo in ZDA

Kremelj je izrazil zaskrbljenost zaradi izjave ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je konec tedna v Varšavi menil, da ruski predsednik Vladimir Putin ne sme ostati na oblasti. “Ta izjava je vsekakor zaskrbljujoča,” je na rednem srečanju z novinarji v Moskvi dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov. Dodal je, da bodo “še naprej pozorno spremljali izjave ameriškega predsednika”. V Kremlju so medtem dejali še, da bi lahko Bidnove besede škodile dvostranskim odnosom med Rusijo in ZDA.

13.05 Srbija morda prizorišče pogajanj? 

Srbski medij Novosti je na današnji novinarski konferenci ruskega ministra za zunanje zadeve Sergeja Lavrova spraševal o tem, ali obstaja verjetnost, da bi Srbija v prihodnje gostila pogovore med Ukrajino in Rusijo. Lavrov je menil, da je Beograd primeren za različne vrte pogajanj, a da mora biti kraj pogovorov sprejemljiv za obe strani. Spomnil je, da so pogovori med Kijevom in Moskvo najprej potekali v Belorusiji, nato pa prek videokonference. Ta teden bodo pogajanja v Istanbulu. So pa po besedah Lavrova pripravljeni razmisliti tudi o drugih lokacijah, vključno z Beogradom.

12.30 V Helsinke je prispel zadnji vlak iz Rusije

V Helsinke je prispel zadnji vlak iz Sankt Petersburga. Na vlakih iz Rusije je sicer na Finsko od 24. februarja, ko se je začela ruska invazija na Ukrajino, prišlo po okoli 700 ljudi dnevno. Več v tem prispevku.

12.20 “Kontraproduktivno” srečanje

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je za srbske medije povedal, da bi bilo srečanje med Vladimirjem Putinom in Volodimirjem Zelenskim na tej točki “kontraproduktivno”, povzema BBC. Srečanje voditelja Ukrajine in Rusije bi bilo po besedah Lavrova smiselno šele, ko bosta strani bližje konsenzu o ključnih zadevah. Za pogovore ukrajinskih in ruskih pogajalcev, ki bodo ta teden v Turčiji, vodja ruske diplomacije upa, da bodo uspešni.

Ukrajina
Ukrajinski vojaki (Gleb Garanich/REUTERS)

12.10 Ob turški obali našli že drugo “pobeglo” mino

V Turčiji so danes na obali Črnega morja v bližini Bolgarije našli že drugo mino, ki jo je najverjetneje naplavilo iz Ukrajine. Turško obrambno ministrstvo je na območje že poslalo ekipo strokovnjakov, da bi mino nevtralizirali, poroča AFP.

12.05 Doslej umrlo več kot 143 otrok

Kijev je sporočil, da je od začetka ruske invazije v Ukrajini umrlo najmanj 143 otrok, 216 jih je bilo poškodovanih. Podatke je prek aplikacije Telegram delila pooblaščenka za človekove pravice v ukrajinskem parlamentu Ljudmila Denisova, navaja dpa. Teh navedb sicer ni mogoče preveriti pri nepristranskih virih. Podatki Združenih narodov navajajo, da je v več kot štirih tednih vojne življenje izgubilo 1.119 civilistov, poškodovanih pa jih je bilo 1.790.

12.00 Humanitarnih koridorjev danes ne bo

Ukrajinska vlada danes ne namerava odpreti nobenih humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov iz obleganih mest in vasi, so sporočili iz Kijeva. Namestnica ukrajinskega premierja Irina Vereščuk je kot razlog navedla obveščevalna poročila, ki svarijo pred ruskimi “provokacijami” vzdolž teh poti, poroča dpa.  Rusko obstreljevanje je že v preteklosti preprečilo evakuacijo civilistov iz obleganih mest in povzročilo kaos vzdolž koridorjev.

Župan Mariupola Vadim Bojčenko je danes posvaril, da je mesto na robu humanitarne katastrofe in ga je treba nemudoma v celoti evakuirati. V mestu brez elektrike je danes ujetih okoli 160.000 civilistov, navedbe župana povzema BBC. Za evakuacijo naj bi bilo pripravljenih 26 avtobusov, a jim ruske sile niso obljubile varnega prehoda, je dodal. “Ruske sile se igrajo z nami,” je očital Bojčenko.

11.10 Lavrov: Odnosi s Kitajsko trdni 

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v ponedeljek sporočil, da so odnosi Rusije in Kitajske na najbolj trdni ravni. Medtem ko Zahod želi čim bolj izolirati Moskvo s sankcijami, je Peking že večkrat izrazil nasprotovanje sankcijam in sporočil, da bo Kitajska nadaljevala normalne gospodarske in trgovinske izmenjave z Rusijo. Prav tako še ni obsodil ruske invazije na Ukrajino, piše Reuters.

10.55 Macron kritičen do Bidnove ostrine

Potem ko je ameriški predsednik Joe Biden v soboto v Varšavi med drugim menil, da je ruski predsednik Vladimir Putin “klavec” in da ne more več ostati na oblasti, je francoski predsednik Emmanuel Macron kritiziral tovrstno retoriko. “Jaz ne bi uporabljal takih besed, ker se še naprej pogovarjam s predsednikom Putinom,” je po Reutersovih navedbah komentiral za televizijski kanal France 3.

Macron
Sputnik/Kremlin via REUTERS

10.35 Tudi Heineken se umika iz Rusije

Nizozemski pivovar Heineken se zaradi invazije na Ukrajino umika iz Rusije. Kot so sporočili iz podjetja, so prodajo in proizvodnjo v tej državi že ustavili, začasno prekinjajo tudi izvoz in vse naložbe. Odločitev o umiku z ruskega trga je Heineken sprejel po reviziji poslovanja, poroča AFP. “Sklenili smo, da naše poslovanje zaradi trenutnih razmer na ruskem trgu ni več vzdržno,” so utemeljili odločitev o umiku. Posel v Rusiji bodo prodali.

Iz urada ukrajinskega predsednika so medtem sporočili, da bodo podjetja, ki zapuščajo ruske trge, prejele “nagrado miru”, ki jo bo podelil Zelenski, piše CNN.

10.30 Zelenski za The Economist tudi o Zahodu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v intervjuju za The Economist spregovoril o zahodnih državah, ki Kijevu (ne) pomagajo v boju proti Rusiji. Kot povzema BBC, je bil Zelenski kritičen do francoskega predsednika Emmanuela Macrona, saj Francija Ukrajini ne pošilja vojaške pomoči. “Bojijo se Rusije. In to je to,” je povedal. Medtem je Zelenski komentiral, da je britanski premier Boris Johnson bolj naklonjen pomoči Ukrajini v obliki vojaške pomoči. “Če sem iskren, je Johnson voditelj, ki bolj pomaga,” je dejal, ob tem pa ni bil prepričan, ali si London želi, da se vojna zavleče. Nemčija pa, tako Zelenski, želi ohranjati ravnotežje in na vojno glede tudi čez prizmo gospodarstva.

10.05 Požari v okolici Černobila

Kijev je zaskrbljen zaradi požarov v izključitvenem območju okoli jedrske elektrarne v Černobilu, ki je pod nadzorom ruskih sil. Podpredsednica vlade Irina Vereščuk je Rusijo obtožila, da “militarizira” območje in da v njegovo bližino prevaža staro in slabo vzdrževano orožje, kar bi lahko bilo nevarno. Dodala je, da bi morala nadzor nad območjem prevzeti posebna misija ZN, je v nedeljo po navedbah BBC poročal časnik Ukrajinska pravda. Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA) je sicer sporočila, da razmere v Černobilu in drugih jedrskih elektrarnah v Ukrajini ostajajo “nespremenjene”. Nedavno so dejali tudi, da gozdni požari v okolici Černobila ne predstavljajo večjega radiološkega tveganja.

10.00 Ukrajina: manj premikov vojaških enot iz Rusije v Ukrajino

Generalštab ukrajinske vojske je sporočil, da je bila Rusija po hudih izgubah prisiljena umakniti svoje enote iz nekaterih delov Ukrajine. V posodobljenem poročilu o spopadih so zapisali, da se je “znatno zmanjšala intenzivnost” premikov vojaških enot iz Rusije v Ukrajino. Iz ukrajinske vojske so prav tako sporočili, da njihove sile še naprej zadržujejo ruske enote, ki skušajo s severozahoda in vzhoda prebiti ukrajinsko obrambo in prevzeti nadzor nad ključnimi cestami in naselji v okolici Kijeva.

Kijev
Gleb Garanich/REUTERS

Ukrajinska vojska je medtem v okolici mesta Harkov na vzhodu države uspešno izvedla več protinapadov, je sporočil lokalni vojaški poveljnik. Na družbenem omrežju Telegram je zapisal, da so ruske enote v več krajih v nedeljo uspešno potisnili nazaj. Po njihovih podatkih ruska vojska pripravljala na nove zračne napade na Ukrajino, saj naj bi na jugovzhod Belorusije dostavljali balistične rakete kratkega dosega in manevrirne rakete.

9.55 “Putin želi razdeliti državo po vzoru Koreje”

Ker se Rusi soočajo s taktičnimi in logističnimi težavami, je vodja ukrajinske obveščevalne službe Kirilo Budanov po navedbah AFP danes dejal, da ruski voditelj Vladimir Putin morda “želi razdeliti državo po vzoru Koreje in postaviti ločitveno črto med zasedenimi in nezasedenimi regijami”.

9.45 Čornobaivka ostaja v ukrajinskih rokah

Svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič je prek Facebooka sporočil, da so ruskim silam dvanajstič preprečili zavzetje strateškega letališča in mesta Čornobaivka, ki leži med Hersonom (to mesto so ruske sile že zasedle) in Mikolajivom na jugu Ukrajine. Prejšnji teden je bil po navedbah ukrajinske strani v Čornobaivki ubit ruski general Jakov Rezancev, piše Al Džazira. Arestovič je prav tako sporočil, da se ruske sile po tem, ko jim ni uspelo napredovati v smeri proti Kijevu, zdaj osredotočajo na osvojitev donbaške regije na vzhodu Ukrajine, ki je od 2014 delno pod nadzorom proruskih separatistov.

Ukrajinska vojska je v svojem poročilu zapisala, da so odbili pet napadov ruskih sil v regijah Doneck in Lugansk (Donbas) na vzhodu države. Tam naj bi uničili dva tanka, pehotno vozilo in avtomobil. Ukrajinske letalske sile pa so sporočile, da so uničile štiri letala, en helikopter in dva brezpilotna letalnika, poroča britanski BBC. Teh trditev ni mogoče neodvisno preveriti.

9.20 Moskva “se boji novinarjev, ki lahko povedo resnico”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je komentiral potezo ruskega medijskega regulatorja Roskomnadzor, ki je ruske medije posvaril pred objavo pogovora Zelenskega s predstavniki ruskih medijev. Zelenski je komentiral, da se Moskva “boji novinarjev, ki lahko povedo resnico,” navaja CNN. “Močni ljudje naše močne države, danes je dan, ko sem ponovno prepričan, kako daleč smo od Ruske federacije,” je med drugim komentiral Zelenski v svojem nedeljskem nagovoru.

8.40 Pomoč Rdečega križa ne more v Mariupol

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je sporočil, da v oblegani Mariupol še vedno ne morejo poslati humanitarne pomoči, saj se morata Rusija in Ukrajina dogovoriti za vzpostavitev varnih prehodov, poroča BBC. Po besedah tiskovnega predstavnika ICRC Matta Morrisa humanitarno pravo predpostavlja, da se sme prebivalcem dovoliti odhod, pri čemer pa se jih v to ne sme siliti.

8.15 Biden trdi, da ni pozival k spremembi oblasti v Rusiji

Ameriškega predsednika Joeja Bidna je v nedeljo novinarka vprašala, ali si želi odstraniti ruskega predsednika Vladimirja Putina s položaja in ali je na Poljskem pozval k spremembi oblasti v Rusiji. Biden je to zanikal. Pred tem, v soboto, je v svojem govoru v Varšavi označil Putina za diktatorja, vojnega zločinca in klavca. “Za božjo voljo, ta človek ne sme ostati na oblasti,” je ob tem poudaril.

7.55 Britanski obveščevalci: V razporeditvi ruskih sil ni večjih sprememb

Britanski obveščevalci niso zaznali opaznejših sprememb v razporeditvi ruskih sil v zadnjih 24 urah. Je pa Rusija osvojila še nekaj ozemlja na jugu Ukrajine, v bližini mesta Mariupol, kjer se boji nadaljujejo in si ruske sile še naprej prizadevajo osvojiti mesto.

Ukrajina
Ukrainian Defence Ministry Press Service/REUTERS

7.00 Ruske sile naj bi zapustile Slavutič

Po navedbah ukrajinskih oblasti naj bi ruske sile zapustile mesto Slavutič v bližini nekdanje černobilske nuklearke, navaja BBC. Ruske sile naj bi mesto zapustile po protestih tamkajšnjih prebivalcev. Mesto, kjer stanujejo predvsem delavci, ki vzdržujejo nekdanjo elektrarno, je Rusija zavzela v soboto, ruske sile pa so za kratek čas pridržale župana Jurija Fomičeva.

6.45 Pouk za učence iz Kijeva se bo nadaljeval

Učenci in dijaki iz ukrajinske prestolnice bodo danes nadaljevali s poukom, je v nedeljo oznanil župan Kijeva Vitalij Kličko. Šolali se bodo na daljavo prek spleta, povzema BBC.

6.40 Zelenski o nevtralnem statusu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo sporočil, da je Ukrajina v sklopu dogovora za mir z Rusijo pripravljena na pogovore o nevtralnem statusu države. Nevtralni status bi po njegovih navedbah garantirale nekatere druge države, o njem pa bi odločali tudi na referendumu, povzema Reuters. Ukrajinski in ruski pogajalci se bodo ta teden (v torek) ponovno sestali v živo, in sicer v Istanbulu v Turčiji.

V pogovoru z ruskimi novinarji je Zelenski ruskega voditelja Vladimirja Putina obtožil, da zavlačuje s pogajanji in podaljšuje konflikt. “S predsednikom Ruske federacije se moramo dogovoriti. Da bi dosegli dogovor, pa se mora dejansko srečati z mano,” je dejal Zelenski. Povedal je tudi, da želi doseči kompromis z Rusijo glede vprašanja Donbasa. Dodal je, da je vprašanje ruskega jezika ena od tem pogajanj, in da je dogovor z Rusijo možen le, če se ruske čete umaknejo iz Ukrajine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje