Sankcioniran ruski oligarh išče zatočišče za svojo luksuzno jahto

Svet 21. Okt 202208:19 2 komentarja
Jahta Nord
Donny Kwok/REUTERS

Luksuzna jahta, v lasti ruskega oligarha Alekseja Mordašova, je v četrtek izplula iz hongkonških vod in začela pluti proti pristanišču v Cape Townu, poroča CNN.

Okoli 500 milijonov dolarjev (513 milijonov evrov) vredna jahta je v začetku meseca priplula v Hongkong iz ruskega pristanišča Vladivostok. Lastništvo jahte Nord se pripisuje ruskemu oligarhu Alekseju Mordašovu, ki je svoje premoženje zgradil okoli ruskega proizvajalca jekla Severstal. Za razliko od mnogih drugih sankcioniranih ruskih oligarhov, je Mordašov za zdaj še uspešno rešil Nord pred zasegom.

Po nekaj več kot enem tednu se je Mordašov odločil, da bo svojo jahto odpeljal drugam. Kot je mogoče preveriti na spletni strani za sledenje ladjam MarineTraffic, jahta pluje proti južnoafriškemu Cape Townu, poroča CNN. Nekateri domačini naj bi ob jahti videli tudi plovilo za točenje goriva.

Mordašov je sicer v minulih mesecih nasprotoval sankcijam, rekoč, da nima nič s trenutnimi geopolitičnimi napetostmi in da ne razume, zakaj je kaznovan.

Zakaj se je odločil za premik?

Zakaj je Mordašov s svojo jahto sploh pripotoval v Hongkong, uradno ni znano, kot poroča CNN, pa je očitno tam iskal zatočišče. Prav tako ni veliko podrobnosti o razlogih izplutju Norda proti Cape Townu. Ena od domnev, zakaj je Mordašov svojo jahto sploh pripeljal v Hongkong, naj bi bila v visokih stroških vzdrževanja v domačem Vladivostoku, predvsem v zimskih mesecih. Po nekaterih ocenah naj bi letni stroški vzdrževanja znašli več kot 50 milijonov evrov.

Hongkong sicer zahteva, da lastniki jaht, ki prihajajo iz tujine, pred vplutjem pridobijo dovoljenje. Pristaniške oblasti so sporočile, da nimajo pristojnosti ukrepati na podlagi sankcij, ki so jih uvedle druge države. V izjavi so še navedli, da bi ustrezno ukrepali zgolj ob morebitnih sankcijah Varnostnega sveta Združenih narodov.

Aleksej Mordašov je z dobrimi 19 milijardami evrov eden najbogatejših Rusov. Pred uvedbo sankcij, ki so jih zaradi vojne v Ukrajini proti ruskim oligarhom uvedle številne države po svetu, je bilo njegovo premoženje višje za okoli 10 milijard evrov. Mordašov je svojo bogastvo zgradil okoli družbe Severstal, ruskega jeklarskega in rudarskega velikana, ki po zadnjih podatkih v 69 državah zaposluje 54 tisoč ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje