Seul: Severna Koreja izstrelila dve balistični raketi

Svet 15. Sep. 202108:25 > 11:14
Delite:
Severna Koreja
Foto: Kim Hong-Ji/REUTERS

Severna Koreja je v morje po navedbah južnokorejske vojske izstrelila dve balistični raketi. Izstrelitev je Pjongjang izvedel prav na dan obiska kitajskega zunanjega ministra Vang Jija v sosednji Južni Koreji ter nekaj dni po tem, ko je Severna Koreja sporočila, da je uspešno testirala vodeno raketo dolgega dosega.

Severna Koreja je v morje na vzhodni obali izstrelila “dve nedoločeni balistični raketi. Obveščevalne agencije Južne Koreje in ZDA izvajajo podrobno analizo,” so sporočili iz generalštaba južnokorejske vojske. Pri tem v Seulu niso navedli drugih podrobnosti o raketah.

Izstrelitev sovpada z obiskom vodje kitajske diplomacije v Seulu. Peking je sicer ključni diplomatski in glavni trgovinski partner Severne Koreje, ki je zaradi pandemije covida-19 na začetku lanskega leta zaprla vse svoje meje in uvedla samoizolacijo.

Vang Ji je še pred novico o izstrelitvi balističnih raket izrazil upanje, da bodo vse države pripomogle k “miru in stabilnosti” na Korejskem polotoku. “Na primer ne samo Severna Koreja, tudi druge države so vpletene v vojaške dejavnosti,” je dodal in menil, da bi morali vsi delati za nadaljevanje dialoga.

Severna Koreja pod mednarodnimi sankcijami

Severna Koreja je zaradi svojega jedrskega orožja in balističnega raketnega programa pod mednarodnimi sankcijami. Pjongjang trdi, da se ima pravico braniti pred invazijo ZDA. Za Severno Korejo sicer ne velja prepoved razvoja vodenih raket.

Pogovori med ZDA in Severno Korejo so zastali po propadu vrha med severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom ter takratnim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom v vietnamski prestolnici Hanoj leta 2019.

Severna Koreja je v obdobju sedanjega voditelja dosegla velik napredek na področju razvoja orožja, a vse od 2017 ni izvedla jedrskega poskusa ali izstrelitve medcelinske balistične rakete.

Južna Koreja prvič s podmornice izstrelila balistično raketo

Južna Koreja je prvič uspešno poskusno izstrelila balistično raketo s podmornice. S tem je postala sedma država na svetu, ki poseduje tovrstno napredno tehnologijo. Poskusna izstrelitev je potekala pod nadzorom južnokorejskega predsednika Moon Jae-ina.

Raketo so izstrelili pod vodo s podmornice Ahn Chang-ho in je preletela načrtovano razdaljo, preden je zadela cilj, so sporočili iz urada južnokorejskega predsednika. Dodali so, da je posedovanje balistične rakete, ki se lahko izstreli s podmornice, “zelo pomemben” napredek pri odvračanju groženj. Ocenili so še, da bo to “imelo pomembno vlogo pri neodvisni nacionalni obrambi in vzpostavitvi miru na Korejskem polotoku”.

Po oceni poznavalcev gre za strateški napredek Južne Koreje, ki krepi svoje vojaške zmogljivosti pred grožnjo, ki jo za Seul predstavlja Severna Koreja.

Komentari

Vaš komentar