Severna Koreja izstrelila balistično raketo v Japonsko morje

Svet 19. Okt 202107:55 > 11:04 1 komentar
Severna Koreja
Fotografija je simbolična. (REUTERS/Kim Hong-Ji)

Severna Koreja je davi izstrelila najmanj eno balistično raketo, ki je pristala v morju ob japonski obali, sta potrdili tako Južna Koreja kot Japonska. O morebitni škodi ali žrtvah ni poročil in raketi naj bi že potonili.

Glede na prvotne navedbe južnokorejske vojske je bila ena raketa izstreljena z območja blizu mesta Sinpo na vzhodni obali Severne Koreje proti Japonskemu morju. Izstrelitev naj bi se zgodila zgodaj dopoldne po lokalnem času. Pozneje je Seul sporočil, da naj bi Pjongjang raketo – šlo naj bi za balistično raketo kratkega dosega – najverjetneje izstrelil s podmornic.

Japonski premier Fumio Kišida je medtem sporočil, da sta bili izstreljeni dve raketi. Severna Koreja, ki je zaradi svojega jedrskega programa pod mednarodnimi sankcijami, je v zadnjem času povzročila nove napetosti s testiranjem raket. Resolucije Združenih narodov državi prepovedujejo poskusne izstrelitve balističnih raket, ki lahko v nekaterih primerih tudi nosijo jedrske konice.

Zadnjo izstrelitev severnokorejske balistične rakete je obsodila ameriška vojska. Hkrati so v indijsko-pacifiškem poveljstvu ameriške vojske pozvali Pjongjang, naj se vzdrži nadaljnjih dejanj destabilizacije. Dodali so, da se posvetujejo z Južno Korejo in Japonsko.

Severna Koreja je novo izstrelitev izvedla, potem ko sta Pjongjang in Seul na začetku meseca ponovno vzpostavila čezmejno komunikacijo. Ta je ključnega pomena za sporazumevanje držav, ki sta tehnično še vedno v vojni in ki si ne delita veleposlaništev. Seul je izrazil upanje v obnovo dialoga med stranema, severnokorejski voditelj Kim Džong Un pa je vzpostavitev povezav označil za del prizadevanj za izboljšanje odnosov in gradnjo miru na Korejskem polotoku. Zastala pa so pogajanja Severne Koreje z ZDA, ki niso prinesla napredka od neuspelega vrha takratnega ameriškega predsednika Donalda Trumpa in Kima februarja 2019.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje