Severna Koreja prvič po letu 2017 izstrelila raketo proti Japonski

Svet 04. Okt 202207:02 > 14:39 0 komentarjev
Severna Koreja raketa
Kim Hong-Ji/REUTERS

Severna Koreja je v torek zjutraj izstrelila balistično raketo, tokrat nad severni del Japonske. Ta je prebivalce na otoku Hokaido pozvala, naj se zatečejo v zaklonišče. Tokio se je na prvo raketo po letu 2017 takoj odzval in napovedal sodelovanje z mednarodno skupnostjo.

Raketa je bila po poročanju CNN izstreljena s severnokorejskega območja Džagang na severu države okoli 7. ure zjutraj po lokalnem času. To je prva izstrelitev balistične rakete nad Japonsko po letu 2017, letos pa je Severna Koreja izstrelila največ raket doslej. Po prvih ocenah je raketa letela 4.500 kilometrov daleč na višini 970 kilometrov.

Urad japonskega premierja je na Twitterju objavil poziv za prebivalce najsevernejšega japonskega otoka Hokaido in severovzhodne prefekture Aomori, naj se zatečejo v zaklonišča in naj se ne približujejo ničemur sumljivemu ter takoj obvestijo gasilce in policijo. Za nekaj časa je bil na otoku ustavljen tudi železniški promet.

Japonski premier Fumio Kišida je izstrelitev Severne Koreje ostro obsodil. “Nedavne ponavljajoče se izstrelitve balističnih raket so nezaslišane in ta dejanja ostro obsojamo,” je dejal Kišida in napovedal sklic zasedanja sveta za nacionalno varnost.

Generalni sekretar japonskega premierja Hirokazu Macuno predvideva, da je Severna Koreja raketo izstrelila proti Hokaidu. Raketa je preletela del prefekture Aomori in nato padla v Tihi ocean okoli 3.000 metrov od japonske obale. Po Macunovi oceni je izstrelitev grožnja javnosti, japonska vlada pa bo analizirala okoliščine in tesno sodelovala z mednarodno skupnostjo. Po podatkih CNN je bila to 23. severnokorejska izstrelitev letos.

Zadnja izstrelitev kmalu po obisku ameriške podpredsednice Harris

Pred tem je Pjongjang dve balistični raketi izstrelil konec septembra, kar je bila takrat že tretja tovrstna izstrelitev v nekaj dneh. Izstrelitev se je takrat zgodila le nekaj ur po odhodu ameriške podpredsednice Kamale Harris, ki si je med obiskom Južne Koreje ogledala tudi močno utrjeno mejo med to državo in njeno severno sosedo.

Izstrelitev je takrat potrdila tudi japonska obalna straža. “Naša vojska je okrepila spremljanje in nadzor ter vzdržuje največjo pripravljenost v sodelovanju z ZDA,” je v izjavi zapisal načelnik generalštaba južnokorejske vojske.

Harris se je na obisku med drugim srečala z južnokorejskim predsednikom Jun Suk Jeolom, s katerim je ponovno potrdila zavezo Washingtona glede obrambe Seula ter odločnega odvračanja severnokorejskih groženj.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je izstrelitev balistične rakete označil kot neupravičeno agresijo in kršitev mednarodnega prava ter jo ostro obsodil. Tvitnil je, da gre za “nameren poskus Severne Koreje, da ogrozi varnost v regiji”. “Evropska unija je solidarna z Japonsko in Južno Korejo,” je dodal.

Odzvale so se tudi ZDA

Na izstrelitev balistične rakete se je že odzval Washington, ki je sporočil, da je ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan govoril s svojimi kolegi v Seulu in Tokiu. Posvetovali so se o ustreznih in odločnih skupnih in mednarodnih odzivih, Sullivan pa je ponovil zavezanost ZDA obrambi Japonske in Južne Koreje.

V ločeni izjavi je izstrelitev rakete obsodilo tudi indijsko-pacifiško poveljstvo ameriške vojske. “ZDA obsojajo ta dejanja in pozivajo Severno Korejo, naj se vzdrži nadaljnjih nezakonitih in destabilizacijskih dejanj,” so sporočili.

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol je dejanje Pjongjanga označil za brezobzirno provokacijo, ki je kršila določila Združenih narodov. Pozval je k ostremu odzivu in sprejetju ustreznih ukrepov v sodelovanju z ZDA in mednarodno skupnostjo.

Vir: STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!