Seznam sankcij EU proti Belorusiji po novem še daljši

Svet 03. Jun 202217:08 2 komentarja
Aleksander Lukašenko
PROFIMEDIA

Zaradi kršenja človekovih pravic je Evropska unija sprejela nov sveženj sankcij zoper Belorusijo. Na seznamu sankcioniranih se je znašlo še 12 posameznikov in osem pravnih oseb iz Belorusije.

Evropska unija je danes sprejela nove sankcije proti 12 posameznikom in osmim pravnim osebam iz Belorusije zaradi njihove vloge pri kršenju človekovih pravic v tej državi. Gre za šesti sveženj sankcij proti Belorusiji, odkar je pred dvema letoma tamkajšnji predsednik Aleksander Lukašenko na spornih volitvah osvojil še šesti mandat.

Poleg teh ukrepov je Belorusija pod sankcijami EU tudi zaradi svoje vloge pri ruski invaziji na Ukrajino, saj je ruski vojski dala na voljo svoje ozemlje za napad v smeri Kijeva. Zaradi tega je več beloruskih posameznikov in pravnih oseb, vključno z eno banko, vključenih tudi v nov sveženj sankcij EU, ki so sicer primarno usmerjene proti Rusiji.

Kot so zapisali pri Evropski komisiji, današnja odločitev cilja na vplivne posameznike, ki igrajo aktivno vlogo pri kršitvah človekovih pravic in spodkopavanju demokracije ter vladavine prava v Belorusiji.

Na osveženem seznamu sankcioniranih posameznikov je najti več državnih uradnikov in poslovnežev, kot tudi člane njihovih družin. Pod sankcijami se je po novem med drugim znašlo tudi podjetje Belaruskali, ki proizvaja gnojila in velja za eno največjih podjetij v državi. Evropska komisija je na seznam sankcij uvrstila tudi državno radiotelevizijo Belteleradio.

Skupno je trenutno pod sankcijami 195 posameznikov in 35 pravnih oseb iz Belorusije, ki so jim zamrznjena sredstva ter jim je onemogočeno poslovanje z državljani ali podjetji iz EU. Sankcioniranim posameznikom je prepovedano tudi potovanje prek držav EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje