Skupina preiskovalcev sporočila ime notoričnega morilca Zodiaca

Svet 08. Okt 202108:03 > 12:39 0 komentarjev
Morilec Zodiac
Profimedia

Posebna skupina zasebnih preiskovalcev, ki se ukvarjajo z nikoli razrešenimi policijskimi primeri, je razkrila ime zloglasnega kalifornijskega morilca, ki se je predstavljal kot Zodiac. Morilec, ki ga nikoli niso ujeli,  je konec 60. let na širšem območju San Francisca umoril najmanj pet ljudi. Zodiac je sicer postal slaven zaradi pisem, ki jih je pošiljal časopisom in policiji, v katerih je trdil, da je umoril kar 37 žrtev.

Omenjena skupina zasebnih preiskovalcev, tako imenovani Case Breakers (Reševalci primerov), so na podlagi novih fizičnih in forenzičnih dokazov dognali, da naj bi šlo za moškega, ki mu je bilo ime Gary Francis Poste in ki je umrl leta 2018, poroča BBC.

FBI in lokalna policija sta takšne navedbe zanikala in zagotovila, da Poste trenutno ni osumljenec v preiskavi.

Skupino Case Breakers, ki trdi, da je razrešila desetletja dolgo uganko, sestavlja več kot 40 prostovoljcev iz policijskih vrst, vojske, s področja prava in akademije. Posta so povezali tudi s primerom umorjene najstnice več sto kilometrov daleč, ki ga doslej niso pripisovali Zodiacu.

Med dokazi, na katere so se opirali pri preiskavi, sta bila med drugim policijska skica Zodiaca iz leta 1969 in eno od Zodiacovih pisem, ki jih je pošiljal v šifrah in ki ga je skupini uspelo dešifrirati. Pismo naj bi vsebovalo anagram Postovega imena. Poleg tega naj bi v deset let trajajoči preiskavi opravili številne intervjuje z očividci in zasegli fotografije iz Postove nekdanje temnice.

Vendar pa je policija njihove ugotovitve zavrnila, saj gre zgolj za posredne dokaze.

“Upam, da se zabavate”

Decembra lani je sicer neodvisni amaterski skupini uspelo razvozlati eno od šifriranih sporočil, ki ga je časopisu San Francisco Chronicle pred 51 leti poslal zloglasni morilec. “Upam, da se močno zabavate, ko me skušate ujeti,” je pisalo v sporočilu, ki pa ni izdalo nobenega podatka o Zodiacovi identiteti.

Eden od trojice, ki je dešifrirala sporočilo, David Oranchak, je za omenjeni časopis pred dnevi dejal, da se mu ne zdi verjetno, da bi morilec v sporočilo vključil svoje ime.

Morilec, čigar identitete kljub naporom in številnim teorijam nikdar niso odkrili, je v pismih časopisom trdil, da je umoril 37 ljudi, a preiskovalci so uradno potrdili sedem žrtev, od tega pet umorov in dva poskusa umora.

Umori so navdihnili številne teorije zarote, pa tudi dva filma: Umazani Harry iz leta 1971 s Clintom Eastwoodom v vlogi neizprosnega detektiva iz San Francisca, in film Zodiac iz leta 2007 režiserja Davida FincherjaRobertom Downeyjem mlajšim in Jakom Gyllenhaalom v glavnih vlogah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!