Slovenija bo za Afganistan namenila 300.000 evrov

Slovenija 13. Sep 202118:49 0 komentarjev
Kabul
Stringer/REUTERS

Minister za zunanje zadeve Anže Logar je danes na mednarodni donatorski konferenci za Afganistan napovedal, da bo Slovenija za takojšnji odziv na slabšanje humanitarnih razmer v Afganistanu namenila dodatnih 300.000 evrov pomoči.

Kot so ob tem napovedali na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve, bodo sredstva namenjena za najnujnejše humanitarne potrebe po hrani, zdravstveni oskrbi ter za pomoč notranje razseljenim in beguncem v sosednjih državah.

Slovenski prispevki Afganistanu pa bodo usmerjeni prek Svetovnega programa za hrano (WFP), Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) in Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR).

Kabul
Stringer/REUTERS

Zbrali več kot milijardo dolarjev

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je sporočil, da so na donatorski konferenci za Afganistan, na kateri je sodelovalo okoli 40 ministrov, zbrali skupno več kot milijardo ameriških dolarjev.

Kot opozarjajo v ZN, so v Afganistanu po umiku tujih vojakov in vzponu talibanov na robu propada osnovne storitve, od zdravstva do oskrbe z vodo in sanitarne ureditve. Denar potrebujejo tudi za pomoč ženskam in otrokom ter zagon izobraževalnih projektov, za zagotovitev zasilnih bivališč za 3,5 milijona notranje razseljenih Afganistancev ter za pomoč v hrani, s pomanjkanjem katere se sooča kar 93 odstotkov afganistanskih gospodinjstev.

Po ocenah ZN bodo Afganistanci tako že do konca leta potrebovali več kot 600 milijonov ameriških dolarjev pomoči.

Kabul
Laura Hasani/REUTERS

Humanitarna kriza se bo še poglobila

Vodja slovenske diplomacije je prek avdiovideo povezave na konferenci tudi izrazil zaskrbljenost zaradi vse večjih humanitarnih potreb in prizadetega prebivalstva v Afganistanu. Poudaril je, da je nujno treba zagotoviti humanitarni dostop do ogroženega prebivalstva, poskrbeti za varnost humanitarnih delavcev ter da je tesno sodelovanje držav donatork in Združenih narodov ključno, da ne pride do še večje humanitarne krize, so danes še sporočili z MZZ.

V Afganistanu se po navedbah MZZ skoraj polovica prebivalstva že sooča z akutno prehransko negotovostjo, od tega skoraj sedem milijonov otrok, mlajših od petih let. Pričakuje se, da se bo humanitarna kriza še poglobila. Po umiku vojakov ZDA in zveze Nato iz dežele pod Hindukušem so se razmere še poslabšale, kar je privedlo do velikega števila beguncev in razseljenih oseb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!