Slovenija se pridružuje zavezništvu sredozemskih držav EU

Svet 17. Sep 202108:10 > 10:37 0 komentarjev
EU
PROFIMEDIA

Slovenija se bo na vrhu skupine sredozemskih članic EU Med7 pridružila tej skupini, skupina pa se bo preimenovala v EUMED. Na vrhu, ki se ga bo udeležil premier Janez Janša, bo del skupine postala tudi Hrvaška.

Na današnjem vrhu v Grčiji, ki trenutno predseduje skupini Med7, bo grški premier Kiriakos Micotakis gostil voditelje Cipra, Francije, Italije, Malte, Portugalske in Španije ter slovenskega in hrvaškega premierja Janeza Janšo in Andreja Plenkovića.

Na vrhu se bosta Slovenija in Hrvaška pridružili skupini, ki se bo preimenovala v EUMED. Kot so zapisali v premierjevem kabinetu, je vključitev Slovenije plod njenega dolgoletnega prizadevanja za večjo prisotnost v sredozemskem prostoru, tesnejšo povezanost s sredozemskimi državami članicami EU in vidnejšo prepoznavnost sredozemske dimenzije Slovenije.

Janez Janša
Bobo

Razprava tudi o Afganistanu

Slovenska stran se bo tudi v okviru sredozemskega dialoga zavzela za čimprejšnje okrevanje evropskega gospodarstva po pandemiji covida-19, izgradnjo odpornosti in strateške avtonomije EU ter prihodnost Evrope, so še navedli.

Na vrhu v Atenah bodo voditelji razpravljali o vplivu podnebnih sprememb na Sredozemlje. Na plenarnem zasedanju bo sledila razprava o miru, varnosti in stabilnosti v Sredozemlju in Bližnjem vzhodu, evropski agendi in promociji obnovljenega partnerstva z državami Južnega sosedstva – nova agenda za Sredozemlje. Na delovni večerji pa bodo voditelji razpravljali o razmerah v Afganistanu, migracijah in boju proti terorizmu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!