Slovenske telefonske številke iz aplikacije WhatsApp se prodajajo na spletu

Svet 28. Nov 202217:28
WhatsApp app is seen on a smartphone in this illustration
Dado Ruvič/REUTERS

Na spletnih forumih so zaokrožile objave o prodaji seznama z delujočimi telefonskimi številkami. Te so hekerji pridobili z vdorom v sistem aplikacije za komuniciranje WhatsApp, skupno število telefonskih številk pa naj bi bilo 487 milijonov, med katerimi je tudi 229 tisoč slovenskih.

V sredini novembra se je na poznanem hekerskem forumu pojavila prodajna ponudba 487 milijonov telefonskih številk uporabnikov aplikacije WhatsApp, piše tehnološki portal CyberNews. Kot navaja ponudba, baza vsebuje podatke uporabnikov iz 84 držav, največ številk pa je iz Egipta (45 milijonov), sledijo še Italija (35 milijonov), ZDA (32 milijonov), Savdska Arabija (29 milijonov) ter Francija in Turčija (obe 20 milijonov). Hekerji naj bi pridobili četrtino vseh telefonskih številk uporabnikov aplikacije.

Ponudnik baze telefonskih številk naj bi te prodajal po različnih cenah za različne telefonske številke. Seznam ameriških telefonskih številk tako prodaja za 7000 dolarjev, številke iz Velike Britanije za 2500 dolarjev, nemške pa za 2000 dolarjev.

Tehnološki portal je vstopil v kontakt s prodajalcem seznama telefonskih številk. Ta je kot dokaz vdora ponudil vzorec telefonskih številk, kjer je bilo 1097 telefonskih številk iz Velike Britanije in 817 iz ZDA. Po nadaljnjem pregledu telefonskih številk so na portalu potrdili, da dejansko gre za uporabnike aplikacije WhatsApp.

Meta, ki ima v lasti WhatsApp, se na domnevni vdor v sistem aplikacije, še ni odzvalo.

Previdnost pred neznanimi številkami

Pri CyberNews poudarjajo, da se številke, ki so pridobljene na tak način, najpogosteje uporabljajo za prevare, v katerih se klicatelji pretvarjajo za uslužbence uglednih podjetij. Od imetnikov telefonskih številk želijo pridobiti osebne podatke ali celo doseči, da oseba izvede denarno nakazilo. V luči zapisanega pozivajo uporabnike aplikacije WhatsApp, da so previdni ob morebitnih klicih neznanih telefonskih številk.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.