Sosed potnika, ki je med letom odprl vrata na letalu: To je to, to je moj konec

Svet 09. Jun 202309:00 0 komentarjev
Lee Yoon-jun
CNN

Konec maja je moški na letu Asiane Airlines z južnokorejskega otoka Džedžu v mesto Daegu med pristajanjem odprl vrata za izhod v sili. Za CNN je spregovoril Li Jun Džun, ki je sedel ob moškem, osumljenem, da je odprl vrata.

Ste se med letom že kdaj pritoževali, kako slab sedež ali soseda ste dobili? Verjetno vaša slaba izkušnja še vedno ni primerljiva s tem, kar je doživel Li Jun Džun, piše CNN.

Potnik, zraven katerega je sedel na letu Asiane Airlines konec maja, je namreč odprl vrata za izhod v sili, ko je letalo pristajalo.

“Čutil sem grozo smrti. Razmišljal sem, da bom umrl, to je to, to je moj konec,” je za CNN o letu z južnokorejskega otoka Džedžu v mesto Daegu, ki naj bi bil rutinski in trajal manj kot eno uro, pripovedoval Jun Džun.

“Zdi se, da v filmih vsi umrejo, ko nekdo odpre vrata v zraku. Spraševal sem se, kaj sem v življenju storil narobe. Imel sem toliko misli naenkrat,” je dodal.

Li je na svojem telefonu gledal videe, ko so se vrata odprla in ga je zadel močan veter, ki mu je odpihnil kapo in slušalke. Prav tako je bilo njegovo dihanje oteženo. Kjer bi morala biti vrata, je zagledal oblake. Čeprav je letalo pristajalo, je bilo v tistem trenutku še vseeno 213 metrov nad tlemi.

Zdelo se mu je, da je poguba neizogibna. Ko je pogledal moškega zraven sebe, se mu je zdelo, da je napet, oba pa sta se tresla od strahu. “Videl sem, kako se njegova stopala zibljejo v vetru,” je dejal Li, ki takrat še ni vedel, da bo prav njegov sosed osumljen tega, da je odprl vrata.

Kot je povedal CNN, sam ni videl moškega med dejanjem. Najprej je pomislil, da gre za tehnične težave. A ko je letalo pristalo, je moški zraven njega poskusil skočiti ven, čeprav so se še premikali.

“Gledal sem stevardeso in zaslišal, da nekdo odpira varnostni pas. Ugotovil sem, da se nagiba proti izhodu v sili,” je pripovedoval o napetih trenutkih. Moškega je s pomočjo drugih potnikov obvladal in ustavil.

Policija je ob pristanku aretirala moškega v tridesetih letih. Opisali so ga kot nekoga v slabem mentalnem stanju. Povedal jim je, da se mu je zdelo, da se duši, in da je želel čim prej z letala.

Med oziranjem nazaj se Li spomni, da mu je bilo ves let neprijetno sedeti z moškim. “Od trenutka, ko se je vkrcal, je bil videti bled. Oddajal je slabo energijo. Zdel se je nekoliko temačen, nenehno se je premikal, gledal ljudi in se nenavadno vedel,” ga je opisal.

Med 194 potniki na letalu ni bil nihče huje poškodovan, čeprav jih je devet imelo težavo s hiperventilacijo. To je sicer glede na resnost dogodka precej mila težava, še piše CNN.

Preiskava incidenta se še vedno nadaljuje. Airbus, proizvajalec letala, je dejal, da se po navadi vrata lahko odprejo samo ob pristanku, ne pa med letom. Letalska družba Asiana Airlines je sporočila, da ne bo več mogoče sedeti ob zasilnem izhodu.

Liju se medtem zdi, da se je še enkrat rodil. “Poskušam se bolj zabavati in živeti bolj zanimivo. Uživam,” je dejal. Prav tako ga ne moti, da ga imajo mnogi za junaka, ker je ustavil potnika, ki je želel skočiti z letala.

“Nenadoma sem postal zvezda. Vedno, ko sem s prijatelji, v šali samega sebe imenujem zvezda,” je potnik z nesrečnega leta še povedal za CNN.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!