Srbija in Madžarska z dogovorom o plinu, Vučić naj bi se slišal tudi s Putinom

Svet 26. Maj 202214:29 1 komentar
Aleksandar Vučić
PROFIMEDIA

Srbija je z Madžarsko sklenila dogovor o skladiščenju plina, v Beogradu pa si prizadevajo tudi za čim hitrejši sporazum o dobavi zemeljskega plina z Rusijo. Po navedbah srbskega predsednika Aleksandra Vučića je v nedeljo predvideno, da se po telefonu sliši z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom.

Srbija bo na Madžarskem skladiščila svoj zemeljski plin za prihodnjo zimo, možno pa je, da bo plin od Madžarske tudi kupila, je po poročanju srbskih medijev v sredo po srečanju z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom povedal srbski finančni minister Siniša Mali.

#related-news_0

“Beograd načrtuje usmeritev 500 milijonov kubičnih metrov plina v madžarska skladišča do konca junija,” je na skupni novinarski konferenci z madžarskim kolegom povedal povedal Mali. “Skladišči, ki sta del dogovora, bomo začeli polniti junija, od oktobra pa bomo plin iz teh skladišč lahko začeli uporabljati,” je še dodal srbski zunanji minister, ki pričakuje, da bo dogovor omogočil stabilno oskrbo s plinom med naslednjo zimo.

“Menim, da zaprtje tranzitnih poti, pa naj gre za tranzit plina ali nafte, spodjeda enotnost Evropske unije in enotnost Evrope. Zato bomo mi, Srbi in Madžari, drug drugim omogočil neoviran tranzit energentov,” pa je dejal Szijjarto. Poudaril je tudi, da Madžarska ne bo podprla predloga Evropske unije za naftni embargo Rusiji, dokler ne najdejo rešitve, ki bo zagotovila energetsko varnost Madžarske. Madžarska lahko skladišči več kot šest milijard kubičnih metrov zemeljskega plina, polna pa je le četrtina skladišč. Večino svojega plina uvaža iz Rusije prek plinovoda skozi Srbijo.

Vladimir Putin
PROFIMEDIA

Srbija si prizadeva tudi za čim hitrejši sporazum o dobavi zemeljskega plina z Rusijo. Sedanji desetletni dogovor med državama se bo iztekel 31. maja. Ruski in srbski predsednik Vladimir Putin in Aleksandar Vučić bi morala imeti po Vučićevih napovedih že minuli torek ali sredo telefonski pogovor, v katerem naj bi se dogovorila o novem sporazumu. Novi datum pogovora je ta nedelja, in sicer ob 11. uri dopoldne, navaja srbski N1. Ob najavi datuma pogovora je Vučić dejal, da Beograd že več kot 90 dni zagovarja isto stališče: sankcij proti Rusiji niso uvedli. “Smo na srbski poziciji, vodimo politiko, ki je skladna z nacionalnim, državnim interesom,” je povedal.

Iz Kremlja so po poročanju ruske državne agencije RIA Novosti v torek sicer sporočili, da pogovor med predsednikoma ni predviden. “To ne pomeni, da takšnega pogovora ne moremo zelo hitro organizirati. Veste, da so zveze z Beogradom naša prednostna naloga, oni so naš zaveznik in prijateljska država, zato bo do pogovora, če bo za to potreba, prišlo,” je po poročanju RIA Novosti sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje