Srbski poslanci bojkotirajo delo v spodnjem domu parlamenta BiH

Svet 20. Apr 202313:43 1 komentar
Bosna in Hercegovina
PROFIMEDIA

Srbski poslanci v spodnjem domu parlamenta Bosne in Hercegovine so sporočili, da v njem do nadaljnjega ne bodo sodelovali. Odločitev je povezana z nedavnim sprejemom skupne izjave o državnem premoženju.

Poslanci iz srbske entitete BiH Republike Srbske so po sredinem sprejemu skupne izjave o državnem premoženju v spodnjem domu parlamenta Bosne in Hercegovine sporočili, da v njegovem delu do nadaljnjega ne bodo več sodelovali, poroča sarajevski portal klix.

Srbski poslanci so se s tem odzvali na skupno izjavo o državnem premoženju, ki sta jo v sredo podpisala bošnjaški in hrvaški član predsedstva BiH Denis Bećirović in Željko Komšić ter predsedniki BiH naklonjenih strank iz entitete Federacije BiH, tako bošnjaških, med njimi največja Stranka demokratske akcije (SDA), kot tudi državljanskih strank. V izjavi so izpostavili, da je samo država Bosna in Hercegovina lahko lastnica državnega premoženja.

Po podpisu izjave so poslanci strank iz Republike Srbske, tako opozicijskih kot vladajoče Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD) predsednika te srbske entitete Milorada Dodika, zaradi nasprotovanja vsebini izjave in vodenja seje protestno zapustili zasedanje.

Opozicijski poslanci so odhod pojasnili s tem, da ne želijo sodelovati pri izzivanju novih konfliktov. Poslanka SNSD Sanja Vulić pa je dejala, da “se lahko tudi Srbi zbirajo okoli interesov Republike Srbske, če se lahko Bošnjaki zbirajo okoli nekakšnih izjav”.

Republika Srbska je kljub njegovi neustavnosti decembra lani znova sprejela zakon o državnem premoženju, ki določa, da so vse državne nepremičnine na njenem ozemlju v lasti te entitete. Ustavno sodišče je v začetku marca izvajanje zakona začasno zadržalo. Vlada Republike Srpske je kljub temu na mesto Doboj prenesla lastništvo nad 300.000 kvadratnih metrov velikim vojaškim objektom, ki je v lasti države.

Od leta 2005 je sicer v skladu z odločitvijo takratnega visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Paddyja Ashdowna prepovedano razpolaganje z državnim premoženjem, ki je pripadlo BiH v skladu z nasledstvom po nekdanji Jugoslaviji, dokler tega vprašanja ne bodo uredili z zakonom, ki ga mora sprejeti parlament BiH. Zaradi različnih interesov zakona še niso sprejeli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje