Stavke, ki hromijo promet na Otoku, bi se lahko nadaljevale še tri leta

Svet 03. Feb 202314:59 0 komentarjev
Stavka na Otoku
PROFIMEDIA

Zaradi stavke strojevodij, ki se že dlje časa neuspešno pogajajo za višje plače in boljše pogoje dela, je danes na Otoku skoraj povsem zastal železniški promet. Ob tem pa v sindikatih, ki zastopajo strojevodje, opozarjajo, da bi se stavkovne aktivnosti lahko nadaljevale še prihodnja tri leta.

V Veliki Britaniji danes miruje večina železniških storitev zaradi nove stavke strojevodij. To je milijonom potnikov povzročilo številne nevšečnosti, saj so bili prisiljeni poiskati alternativne možnosti prevoza ali delati od doma. V sindikatih, ki zastopajo strojevodje, opozarjajo, da bi se lahko stavke nadaljevale še prihodnja tri leta.

Sindikata Aslef in RMT, ki zastopata strojevodje, se sicer že dlje časa neuspešno pogajata za višje plače in boljše pogoje dela, poročajo agencije. Kot je opozoril generalni sekretar sindikata Aslef Mick Whelan, je brez železniških storitev ostal velik del države. Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa mirujejo vlaki operaterjev Avanti West Coast, CrossCountry, Northern in Southern.

Podobnim dogodkom pa očitno ni videti konca, saj je Whelan napovedal, da bi lahko strojevodje stavkali še prihodnja tri leta. Kot je pojasnil, strojevodjem že štiri leta niso povišali plač, pogajanja s skupino Rail Delivery Group (RDG), ki zastopa operaterje železnic, pa so v tem trenutku nazadovala, poroča dpa.

“Od nas zahtevajo, da opustimo kolektivna pogajanja in pristanemo na dogovor brez stavke. Očitno je bilo, da bo zavrnjen – zasnovan je bil tako, da ne uspe,” je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP ocenil Simon Weller iz sindikata Aslef.

Preberite še: Od učiteljev do vladnih uslužbencev: na Otoku stavkalo do pol milijona delavcev

Stavka na Otoku Stavka na Otoku
PROFIMEDIA
Stavka na Otoku Stavka na Otoku
PROFIMEDIA
Stavka na Otoku Stavka na Otoku
PROFIMEDIA
Stavka na Otoku Stavka na Otoku
PROFIMEDIA
Stavka na Otoku Stavka na Otoku
PROFIMEDIA
Stavka na Otoku Stavka na Otoku
PROFIMEDIA
Stavka na Otoku Stavka na Otoku
PROFIMEDIA

Največja stavka na Otoku zadnjega desetletja

Predsednik RDG Steve Montgomery je razmere opisal z besedami, da “pogovori niso napredovali tako hitro, kot bi si želeli.” Zagotovil je, da si v trenutnih gospodarskih razmerah želijo zaposlenim dati višje plače, hkrati pa poudaril, da so večji napredek v pogajanjih dosegli s sindikatom RMT.

“Od RMT zahtevamo, da ponudbo posreduje članom in jim omogoči, da se odločijo, ali je ta sprejemljiva. Upam, da bo ponudba, ki smo jo dali, ustavila stavke,” je še poudaril, potnikom pa opravičil za “omejene” storitve, ki bodo trajale ves dan, pri čemer bodo nekatere z delovanjem nekoliko pozneje začele tudi v soboto.

Strojevodje so se sicer pridružili tudi stavkajočim v najbolj obsežni stavki na Otoku v zadnjem več kot desetletju, ki se je odvijala v sredo, še poroča AFP. V njej je sodelovalo pol milijona delavcev, med njimi tudi učitelji in osebje mejnih organov. Zaposleni v javnem sektorju zahtevajo povišanje plač zaradi rekordnih ravni inflacije, ki trenutno giblje pri skoraj 11 odstotkih, in posledično težav s pokrivanjem življenjskih stroškov.

Preberite še: Nova realnost za Britance: inflacija spreminja njihove jedilnike

Britanski premier Rishi Sunak na drugi strani vztraja pri tem, da si Združeno kraljestvo, ki naj bi letos vstopilo v recesijo, ne more privoščiti dvomestnega povišanja plač, ob tem pa obljublja, da bo letos inflacijo prepolovil. “Držati se moramo poti,” je dejal za televizijsko hišo TalkTV v intervjuju ob prvih 100 dneh njegove vlade.

Velika Britanija
Toby Melville/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!