Svarilo Pjongjangu: Novemu jedrskemu poskusu bo sledil “odziv brez primere”

Svet 26. Okt 202211:16 2 komentarja
REUTERS

ZDA, Južna Koreja in Japonska so posvarile Pjongjang glede jedrskih poskusov. V zadnjih tednih je vojska Pjongjanga izvedla več preizkusov orožja in izstrelila več raket, med drugim balističnih in manevrirnih, ki bi lahko prenašale jedrsko orožje.

ZDA, Južna Koreja in Japonska so danes Pjongjangu sporočile, da bi morebiten nov severnokorejski jedrski poskus terjal “izjemno močan odziv brez primere”. Ob tem so se države zavezale k enotnosti in krepitvi odvračanja v regiji, potem ko je Severna Koreja v zadnjih tednih izvedla več preizkusov orožja, vključno s taktičnimi jedrskimi vajami.

Po pogovorih v Tokiu so namestniki zunanjih ministrov treh držav izjavili, da bodo v luči severnokorejskih preizkusov orožja v zadnjih tednih okrepili odvračalna prizadevanja v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Dogovorili smo se, da bomo še naprej krepili sodelovanje, da bi Severna Koreja nemudoma prenehala z nezakonitimi dejavnostmi in se vrnila k pogovorom o denuklearizaciji,” je po srečanju dejal južnokorejski namestnik zunanjega ministra Čo Hjun Dong.

Dodal je, da so se vse tri države strinjale, da je potreben močan odziv brez primere, če bi Severna Koreja izvedla nov jedrski poskus. Ta bi bil že sedmi po vrsti in prvi po letu 2017, na kar sta v zadnjih mesecih večkrat opozorila tako Seul kot Washington.

V zadnjih tednih je vojska Pjongjanga izvedla več preizkusov orožja in izstrelila več raket, med drugim balističnih in manevrirnih, ki bi lahko prenašale jedrsko orožje. Ena od raket je prejšnji mesec preletela Japonsko, severnokorejske oblasti pa so zatrdile, da je šlo za taktične jedrske vaje. “Vse to ravnanje je nepremišljeno in globoko destabilizirajoče,” je dejala namestnica ameriškega državnega sekretarja Wendy Sherman in Severno Korejo pozvala, naj se “vzdrži nadaljnjih provokacij”.

Trojica namestnikov ministrov se je v japonski prestolnici sicer pogovarjala tudi o številnih drugih vprašanjih, vključno z vojno v Ukrajini, Kitajsko in Tajvanom, še navaja AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje