Švedsko podjetje predstavilo covidno potrdilo v obliki mikročipa

Koronavirus 22. Dec 202108:02 > 09:54 5 komentarjev
mikročip
PROFIMEDIA

Švedsko podjetje Epicenter je že pred začetkom pandemije svojim zaposlenim, ki so v to privolili, pod kožo vgradilo miniaturne čipe, s pomočjo katerih si posamezniki lahko olajšajo vsakodnevna opravila. Funkcijo čipov pa so zdaj še nadgradili, saj lahko z njihovo pomočjo kjerkoli in kadarkoli dostopate do svojega covidnega potrdila.

Švedsko start up podjetje Epicenter je že pred časom razvilo tehnologijo, ki omogoča, da s pomočjo za zrno riža velikega mikročipa, ki ga lahko vgradite tudi pod kožo na izbranem delu telesa, denimo v podlaket ali med prste roke, brezstično plačujete, odpirate stanovanje ali celo zaženete osebno vozilo. Pred kratkim pa so to tehnologijo predstavili tudi kot nov način dokazovanja, da posamezna oseba razpolaga s covidnim potrdilom.

Implantat, ki ga vstavijo pod kožo, lahko zazna in prebere katerakoli naprava oziroma čitalnik, ki temelji na tehnologiji NFC. Tehnologija NFC (ang. Near Field Communication) namreč omogoča brezkontaktno izmenjavo podatkov na razmeroma kratki razdalji. Torej komunikacijo dveh naprav brez neposrednega stika na razdalji nekaj centimetrov.

V videoposnetku, ki ga je delilo podjetje Epicenter, je vodja distribucije Hannes Sjöblad pojasnil, da ima sam v roki vgrajen mikročip, s pametnim telefonom, ki deluje kot naprava NFC, pa zlahka prikaže tudi svoje covidno potrdilo. Pod kožo pri ključnici ima sicer vgrajen še en mikročip, s pomočjo katerega zlahka odčitava svojo telesno temperaturo.

“Vsadki predstavljajo izjemno raznoliko tehnologijo, ki jo lahko uporabimo na številnih področjih, v trenutnih razmerah, ko moramo imeti covidna potrdila vselej na dosegu rok, pa je tako zelo priročno, če do njega lahko pridete kar s pomočjo mikročipa,” je pojasnil Sjöblad. Kot je še dodal, je odstranitev mikročipa tako enostavna kot njegova vsaditev, saj je postopek “čipiranja” povsem reverzibilen.

Podjetje, ki ima svoje središče v švedski prestolnici, je možnosti združljivosti tehnologije in človeškega telesa raziskovalo že vrsto let. Gre za tako imenovane biohekerje ali transhumaniste, ki želijo s pomočjo tehnologije izboljšati zmogljivosti lastnega telesa ter dolgoročno izpopolniti celotno človeško raso.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje