Švedsko podjetje ustavilo dobavo: Rusi ostali brez znane vodke

Svet 18. Apr 202317:34 6 komentarjev
Absolut vodka
PROFIMEDIA

Švedska družba The Absolut Company, ki med drugim proizvaja Absolut vodko, je sporočila, da ponovno zaustavlja izvoz izdelkov v Rusijo, po tem ko so aprila zaobšli sankcije EU in nekatere izdelke spet začeli uvažati v Rusijo. Odločitev je sledila pozivom k bojkotu blagovne znamke na družbenih omrežjih.

Švedska družba The Absolut Company, ki med drugim proizvaja Absolut vodko, je sporočila, da ponovno zaustavlja izvoz izdelkov v Rusijo. Odločitev je sledila pozivom k bojkotu blagovne znamke na družbenih omrežjih, potem ko je v javnost prišla informacija, da so aprila ponovno začeli izvažati izdelke v Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glavna izvršna direktorica podjetja The Absolut Company Stephanie Durroux je v današnji izjavi kot razlog za odločitev pojasnila, da podjetje izvaja svojo “dolžnost skrbnega ravnanja z našimi zaposlenimi in partnerji ter da jih ne moremo izpostavljati množičnim kritikam v vseh oblikah”.

Francoska družba Pernod Ricard, ki ima v lasti družbo Absolut, je aprila za AFP potrdila, da je ponovno začela izvažati nekatere izdelke v Rusijo. Izvoz so marca lani po ruskem napadu na Ukrajino ustavili.

Kot so pojasnili, je Rusija od novembra lani spremenila uvozne predpise, ki omogočajo vzporedni uvoz alkohola brez dovoljenja pooblaščenih uvoznikov, s čimer je zaobšla sankcije EU.

Ob tem so poudarili, da so se za ponovni izvoz v Rusijo odločili tudi zato, da bi svoje osebje v tej državi zaščitili pred “kazensko odgovornostjo” in obtožbami o “namernem stečaju”.

Vendar je ta odločitev v javnosti sprožila številne kritike, tudi s strani vidnih švedskih politikov. Predsednik švedske vlade Ulf Kristersson je dejal, da je bil ob tej odločitvi “zelo presenečen”.

Drugi so pozivali k bojkotu znamke Absolut ter odločitev označili za “moralni propad” in darilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Več znanih barov in restavracij v Stockholmu je prenehalo prodajati izdelke družbe Pernod Ricard, navaja AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje