Talibani bučno proslavili umik ameriške vojske

Svet 31. Avg 202107:23 > 09:24 1 komentar
Talibani slavijo v Afganistanu
Andrew Quilty/TWITTER

Okrog polnoči po lokalnem času je z letališča v Kabulu vzletelo zadnje ameriško letalo. Tako se je končala 20-letna vojaška prisotnost ZDA v Afganistanu. Kmalu zatem so na letališče vstopili talibani in zmagoslavno slavili.

Letališče v Kabulu je zapustilo zadnje ameriško letalo, s čimer se je končala 20-letna vojaška prisotnost ZDA v Afganistanu. Kot so ob tem sporočili iz ZDA, bodo zdaj nadaljevali diplomatsko prisotnost v državi.

Glede na navedbe ameriških oblasti je zadnje letalo z ameriškim veleposlanikom in še zadnjim od šest tisoč ameriških vojakov, ki so nadzirali evakuacijo, vzletelo okrog polnoči po lokalnem času. Nemudoma po odhodu se je na območju razleglo zmagoslavno streljanje, talibani pa so vstopili na letališče, ki so ga pred tem varovali Američani.

“Nauk za ves svet”

“To je velika lekcija za druge napadalce in za našo prihodnjo generacijo,” je na letališču v Kabulu dejal tiskovni predstavnik talibanov Zabihula Mudžahid. “To je tudi nauk za ves svet,” je dodal. “Čestitam Afganistanu (…), ta zmaga pripada vsem nam,” je na pristajalni stezi na letališču novinarjem še dejal Mudžahid.

Talibani so po prevzemu oblasti večkrat obljubili bolj strpen in odprt način vladanja v primerjavi s prvim mandatom. Ob tem je Mudžahid dejal, da želijo vzpostaviti dobre diplomatske odnose z Washingtonom. “Želimo imeti dobre odnose z ZDA in svetom. Pozdravljamo dobre diplomatske odnose z vsemi,” je dejal.

Potekajo pogovori, kdo bo po odhodu tujih sil upravljal letališče Kabul. Talibani so Turčiji ponudili, naj upravlja letališče, medtem ko bi sami nadzirali letališče in skrbeli za varnost, vendar turški predsednik Recep Tayyip Erdogan te ponudbe še ni sprejel.

Biden bo nagovoril Američane

Ameriški predsednik Joe Biden je odhodu objavil kratko izjavo, v kateri se je zahvalil vsem, ki so v zadnjih 17 dneh sodelovali v operacijah evakuacije. Američane naj bi uradno nagovoril danes.

ZDA od talibanov pričakujejo, da bodo po umiku ameriških vojakov iz Afganistana izpolnili svoje zaveze, kakršnokoli legitimnost ali podporo pa si bodo morali zaslužiti, je le nekaj ur po odhodu zadnjih ameriških letal iz Kabula dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken. “Vojaške misije je konec. Začela se je nova diplomatska misija,” je dodal.

Po Blinknovih besedah bodo morali talibani izpolniti svoje obljube glede zagotavljanja svobode potovanj in spoštovanja pravic žensk in manjšin, prav tako pa ne bodo smeli dovoliti, da bi država postala baza za teroriste. “Kakršnakoli legitimnost ali podpora bosta morali biti zasluženi,” je dejal v Washingtonu.

ZDA zdaj v diplomatsko misijo

Kmalu po naznanitvi dokončnega umika ameriških vojakov iz Kabula je evakuacije, ki so potekale zadnja dva tedna, označil za “ogromen vojaški, diplomatski in humanitarni podvig”, ki je bil eden največjih izzivov za ZDA doslej. A kot je dodal, se je zdaj začelo novo poglavje. “V njem bomo vodili s svojo diplomacijo. Vojaške misije je konec. Začela se je nova diplomatska misija,” je dejal.

Naznanil je še, da so ZDA prekinile svojo diplomatsko prisotnost v Kabulu in jo s ponedeljkom preselile v Katar. Kljub temu si bodo prizadevale pomagati vsakemu Američanu, ki bi to želel, zapustiti Afganistan. Po njegovih besedah v državi sicer ostaja majhno število ameriških državljanov, “manj kot 200, a verjetneje bližje 100”, ki želijo oditi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje