Umik diplomatskega osebja: ZDA v Kabul pošiljajo 3000 vojakov

Svet 12. Avg 202109:35 > 22:18 0 komentarjev
Afganistan
REUTERS

Talibani so osvojili mesto Gazni, ki je od prestolnice Kabul oddaljeno 150 kilometrov. Po lastnih navedbah, ki so jih potrdili očividci, so zavzeli tudi tretje največje afganistansko mesto Herat. ZDA so medtem svoje državljane pozvale, naj zapustijo Afganistan. Iz Washingtona in Londona so prav tako sporočili, da bodo v Afganistan začasno napotili dodatne vojake, ki bodo zagotovili varen umik dela diplomatskega osebja in afganistanskih sodelavcev.

Talibani so zavzeli strateško pomembno mesto Gazni, ki je od prestolnice Kabul oddaljeno le 150 kilometrov. Kot je za tuje medije potrdilo več predstavnikov lokalnih oblasti in civilistov, so prav tako vkorakali v mesto Herat, ki leži blizu meje z Iranom. To pomeni da so talibani v manj kot tednu dni prevzeli nadzor nad 11 prestolnicami afganistanskih provinc. Teh je skupno 34, talibani torej nadzorujejo tretjino vseh.

Mesto Gazni leži ob glavni avtocesti med Kabulom in Kandaharjem, ki je strateško pomembna za povezavo in oskrbo vladnih sil na jugu države. Z zavzetjem tega mesta bo oskrba vojakov bolj ali manj odvisna od zračne podpore. Po ameriških obveščevalnih podatkih, ki so bili objavljeni v sredo, bi lahko prestolnica Kabul v roke talibanov prišla v 90 dneh.

ZDA so svoje državljane pozvale, naj Afganistan nemudoma zapustijo.

Afganistan
Taliban Handout/REUTERS

Talibani so prav tako ponovno zavrnili možnost, da bi si oblast delili z vlado, ki jo vodi predsednik Ašraf Gani.

Prisilno vračanje migrantov, ki so pripotovali nezakonito, nazaj v Afganistan, so zaradi silovitih spopadov včeraj in danes zaustavile Danska, Francija, Nemčija in Nizozemska.

3000 ameriških vojakov bo varovalo letališče v Kabulu

Čeprav ZDA po načrtih nadaljujejo z umikom svojih sil (umik naj bi končali do konca meseca), bodo na mednarodno letališče v Kabulu začasno napotile približno 3000 dodatnih vojakov, da bi zagotovile varno evakuacijo dela svojega diplomatskega osebja iz Afganistana. Število osebja bodo spričo hitrega napredovanja talibanov zmanjšali na minimum, je danes sporočil State Department.

Pomembna bitka poteka tudi za drugo največje mesto v Afganistanu, mesto Kandahar.

Kot je v izjavi zagotovil tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price, veleposlaništvo ZDA v Kabulu ostaja odprto in umik osebja ni popoln. “To ni opustitev. To ni evakuacija. /…/ To je zmanjšanje števila ameriških civilistov, ki bodo v mnogih primerih lahko opravljati svoje pomembne funkcije drugje, pa naj bo to v Združenih državah ali drugje v regiji,” je poudaril Price.

Po informacijah virov ameriškega CNN v Washingtonu celo razmišljajo, da bi veleposlaništvo preselili na kabulsko letališče.

Talibani
Jim Hollander/REUTERS

Po Pricovih besedah bo Washington prav tako pospešil evakuacijo prevajalcev in drugih Afganistancev, ki so pomagali ameriški vojski in katerih življenja bi bila ogrožena v primeru, da se znajdejo na ozemlju pod nadzorom talibanov. S tem namenom bodo iz države izvajali vsakodnevne lete, je dejal Price.

Da bodo v Kabul poslali 600 dodatnih vojakov, ki bodo pomagali pri evakuaciji britanskih državljanov iz države, je danes sporočil tudi London. Ocenjujejo, da je v Afganistanu je približno 4000 britanskih državljanov, piše BBC.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je danes napovedal, da bodo v primeru prevzema oblasti s strani talibanov prenehali pošiljati pomoč. “Ne bomo poslali več niti centa v to državo, če talibani prevzamejo poln nadzor, uvedejo šeriatsko pravo in jo spremenijo v kalifat,” je dejal za televizijo ZDF. Nemčija v Afganistan letno pošlje 430 milijonov evrov in je s tem ena od največjih donatoric tej državi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!