Talibani s solzivcem nad protestnice, ki so zahtevale ženske pravice

Svet 16. Jan 202216:08 0 komentarjev
Talibani in ženske v Afganistanu
Profimedia

Talibanske sile so danes uporabile solzivec proti skupini žensk, ki so na protestu v Kabulu zahtevale pravico do izobraževanja in dela. Na shodu pred tamkajšnjo univerzo se je zbralo okoli 20 žensk.

Odkar so talibani avgusta lani znova prevzeli oblast v Afganistanu, so uvedli številne omejitve, še posebej za ženske.

Na današnjem protestu so udeleženke vzklikale “enakost in pravica” in nosile transparente z napisi “pravice žensk so človekove pravice”. A so jih razgnali oboroženi talibani, ki so se pripeljali na kraj shoda v več vozilih in uporabili solzivec, so za AFP povedale tri udeleženke protesta.

Eno od udeleženk protesta so morali odpeljati v bolnišnico, ker je imela alergijsko reakcijo na solzivec. Talibani so tudi zasegli mobilni telefon moškemu, ki je snemal shod.

Skrajna islamistična skupina je ob prihodu na oblast v Afganistanu prepovedala neodobrene proteste in je že večkrat nasilno ukrepala zoper protestnike, ki so zahtevali pravice za ženske. Javne uslužbenke ne smejo v službo, številne srednje šole ne sprejemajo več deklet, javne univerze so zaprte. Ženskam so tudi prepovedana daljša potovanja, če nimajo spremstva moškega sorodnika. Na televizijskih programih pa so prepovedali predvajanje serij z igralkami.

Afganistanske ženske tako spet živijo skrite in v strahu. Talibanski režim je znan po grozljivih kršitvah pravic žensk že v svojem prvem vladanju Afganistanu v letih od 1996 do 2001.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!