Talibanske posebne enote z operacijo proti pripadnikom IS

Svet 29. Sep 202119:33 0 komentarjev
Talibani
Stringer/REUTERS

Talibanske posebne enote so sprožile operacijo proti pripadnikom skrajne skupine Islamska država, je sporočil tiskovni predstavnik talibanov Bilal Karimi. IS je sicer v zadnjih tednih prevzela odgovornost za vrsto napadov na talibane.

Talibanske posebne enote so sprožile operacijo proti pripadnikom skrajne skupine Islamska država (IS), je sporočil tiskovni predstavnik talibanov Bilal Karimi. Dodal je, da so nekaj pripadnikov IS že aretirali ali ubili.

Karimi je zatrdil, da IS v Afganistanu nima več fizičnih utrdb, vendar pa želijo talibani tudi njihovo “nevidno” prisotnost izničiti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Talibani niso razkrili, kje potekajo operacije proti pripadnikom lokalne veje IS, vendar pa so lokalni mediji poročali, da so jih začeli v prestolnici Kabul in provinci Nangarhar na vzhodu države.

IS nedavno izvedla več napadov

V eksploziji v provinci Kunar, ki leži ob Nangarharju, so bili medtem danes ranjeni lokalni talibanski uradnik in še dva pripadnika talibanov. Eden od njiju je v kritičnem stanju, so po poročanju državne tiskovne agencije Baktar povedali talibani. Odgovornosti za napad zaenkrat ni prevzel nihče.

IS je sicer v zadnjih tednih prevzela odgovornost za vrsto napadov na talibane v vzhodnih delih države, predvsem v Nangarharju.

Lokalna veja IS je napad izvedla tudi konec avgusta na letališču v Kabulu, od koder so po talibanskem prevzemu oblasti v državi evakuirali državljane zahodnih držav in Afganistance. Ubitih je bilo več deset ljudi, tudi 13 ameriških vojakov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!