Temperaturni rekord v Dalmaciji: živo srebro čez 21 stopinj Celzija

Svet 01. Jan 202219:04 > 19:11
Sinj Hrvaška
PROFIMEDIA

V hrvaški Dalmaciji so prvi dan novega leta namerili rekordne temperature zraka. V Kninu se je živo srebro povzpelo čez 21 stopinj Celzija. O najtoplejšem prvem dnevu leta poročajo tudi iz Velike Britanije.

Hrvaški hidrometeorološki zavod je objavil, da je po prvih analizah današnji dan prinesel nove absolutne temperaturne rekorde. Tako visokih temperatur v januarju še niso izmerili, poroča N1 Hrvaška.

Najtopleje je bilo v Kninu in Sinju, kjer so namerili 21,1 oz. 20,9 stopinje Celzija. Pred tem je bila rekordna januarja temperaturna znamka 19 stopinj Celzija v mestu Imotski.

Temperatura hrvaškega morja se medtem giba med 11,6 in 16 stopinjami Celzija.

V Sloveniji so se današnje temperature gibale okrog 10 do 15 stopinj Celzija, v krajih z dolgotrajno meglo pa okoli 7 stopinj Celzija

Padel tudi londonski rekord

Tudi Velika Britanija preživlja najtoplejši prvi dan novega leta doslej, pa poroča britanski BBC. V središču Londona so po navedbah britanskega meteorološkega urada danes namerili 16,2 stopinje Celzija. Dosedanji rekord je bil pri 15,6 stopinjah, postavljen pa je bil daljnega leta 1916 v Cornwallu.

Z Otoka so sicer o rekordno visokih temperaturah za zadnji dan leta poročali že tudi v petek, ko so v vasi Coningsby v Lincolnshiru v East Midlandsu izmerili 15,3 stopinje Celzija.

Meteorologi nenavadno milo vreme pripisujejo vdoru toplega zraka z Azorov, a so obenem že tudi sporočili, da se bo leto 2021 verjetno uvrstilo med 20 najtoplejših let v zgodovini Združenega kraljestva od leta 1884, saj se ozračje segreva.

Komentari

Vaš komentar