Težave na londonskem letališču: ekstremna vročina upognila pristajalno stezo

Svet 19. Jul 202220:12 > 20:19 0 komentarjev

Vzletno-pristajalna steza na londonskem letališču Luton je bila v ponedeljek zaprta za več kot eno uro, saj je ekstremna vročina poškodovala oziroma upognila asfalt.

Na Otoku te dni beležijo rekordno visoke temperature, ki pa že kažejo svoje prve posledice. Na londonskem letališču Luton se je razbeljeni asfalt na vzletno-pristajalni stezi v ponedeljek segrel do te mere, da se je upognil, zato so bili na letališču primorani progo zapreti za več kot eno uro. “Visoke temperature na asfaltu so povzročile, da se je majhen del pristajalne steze upognil,” so v izjavi za javnost sporočili z letališča.

Inženirji so poškodovani del steze v ponedeljek zvečer popravili in sanirali, kmalu zatem pa so stezo znova odprli za letalski promet. Na londonskem letališču pa niso bili edini, kjer so zabeležili izpad operativnosti. Pregreto vzletno-pristajalno stezo so prav tako bili primorani za nekaj časa zapreti v v bazi Brize Norton Kraljevega vojnega letalstva.

Spomnimo sicer, da je v Veliki Britaniji danes zabeležen temperaturni rekord, saj so namerili 40,2 stopinje Celzija. V večjem delu Anglije in Walesa je še vedno razglašen rdeči alarm, preventivno pa so bili zaprti deli javne infrastrukture, kot so nekatere železniške proge in šole. Da veliko tamkajšnje infrastrukture ni zgrajene za takšne temperature, pa je povedal minister za promet Grant Shapps.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!