Tehnične težave za nekaj časa prizemljile letala v ZDA

Svet 11. Jan 202314:24 > 15:18 0 komentarjev
ZDA
Chris Wicklund/via REUTERS

V ZDA so zaradi motenj informacijskega sistema za nekaj časa odpovedali vse vzlete letal. Napaka je odpravljena, poleti pa se nadaljujejo. Zaradi dogodka je bilo odpovedanih ali prestavljenih več sto letov.

V ZDA je prišlo do motenj v delovanju državnega informacijskega sistema za obveščanje letalskih posadk, zaradi česar je ogroženo izvajanje letalskih prevozov po vsej državi, so sporočili iz ameriške zvezne letalske uprave (FAA). FAA je prek družbenega omrežja Twitter sporočila, da izvajajo končna validacijska preverjanja in da poteka ponovno nalaganje informacijskega sistema, kar pa vpliva na izvajanje letalskih operacij v nacionalnem zračnem prostoru, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za sistem NOTAM, ki letalske posadke med drugim oskrbuje s ključnimi informacijami o nevarnostih in aktualnih spremembah na letalski infrastrukturi.

Kasneje so iz FAA sporočili, da se po nočnem izpadu sistema postopoma nadaljuje normalno izvajanje zračnega prometa ter da še naprej preučujejo vzrok za začetno težavo. Na vprašanje, ali je bil vzrok za težave “kibernetični napad”, je ameriški predsednik Joe Biden novinarjem v Beli hiši povedal, da tega ne vedo, navaja tiskovna agencija Reuters.

Večji ameriški letalski prevoznik United Airlines je kmalu po objavi informacij o motnjah sistema sporočil, da je zaradi tega “začasno odložil vse domače lete”.

Po podatkih spletnega mesta za sledenje letov Flight Aware je imelo do 8.39 zjutraj po lokalnem času zamude 3704 letov, več kot 650 pa je bilo odpovedanih, pri čemer pa ni jasno navedeno, koliko teh zamud je bilo povezanih z izpadom v delovanju sistema.

ZDA
Chris Wicklund/via REUTERS

Ameriški minister za promet Pete Buttigieg je prek Twitterja sporočil, da je glede težav z delovanjem sistema v stiku z FAA, ki si po njegovih besedah prizadeva za “hitro in varno” reševanje zapleta, da bo lahko zračni promet v državi nadaljeval z izvajanjem običajnih operacij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!