Tonga po izbruhu vulkana zaradi prahu ostaja odrezana od sveta

Svet 18. Jan 202208:35 > 13:04 0 komentarjev
Tonga
EU Copernicus

Nova Zelandija je že ob sobotnem izbruhu vulkana v Tongi obljubila, da bo tja poslala pomoč, a prah na pristajalni stezi letališča ovira pristanek letal. Tako otok še naprej ostaja odrezan od sveta. V prvi uradni izjavi oblasti so dejali, da jih je zadela katastrofa nezaslišanih razsežnosti in potrdili tri smrti.

Še več dni bo trajalo, preden bodo vojaške ladje z zalogami dosegle otok, so sporočile novozelandske oblasti, medtem ko imajo letala težave s pristajanjem zaradi prahu na pristajalni stezi letališča v prestolnici Nuku’alofa.

S tem narašča strah pred morebitno humanitarno krizo, ki bi lahko izbruhnila na otoku po izbruhu vulkana v soboto. Izbruh je sprožil cunami in prerezal podmorski komunikacijski kabel. Država je tako praktično odrezana od sveta, trajalo pa bi lahko do dva tedna, da ponovno vzpostavijo linije komunikacije, poroča BBC. Trenutno za pogovore na otoku lahko uporabljajo le satelitske telefone.

Nova Zelandija in Avstralija sta sicer opravili prelete nad otokom, da bi lažje ocenili škodo.

Oblasti so potrdile smrt 50-letne britanske državljanke Angela Glover, ki je poskušala rešiti pse, za katere je skrbela v okviru zavetišča v Tongi, ter dveh lokalnih prebivalcev, starih 49 in 65 let. Še dve smrtni žrtvi so potrdili v Peruju, kjer so “nenavadno visoki valovi” s seboj odnesli dve osebi.

Prioriteta za prebivalce otoka je ta trenutek voda, saj sta vulkanski prah in cunami kontaminirala zaloge pitne vode.

Novozelandska letalska posadka Novozelandska letalska posadka
New Zealand Defence Force/via REUTERS
P-3K2 Orion nad Tongo P-3K2 Orion nad Tongo
New Zealand Defence Force/via REUTERS
Novozelandska letalska posadka Novozelandska letalska posadka
New Zealand Defence Force/via REUTERS
Novozelandska letalska posadka Novozelandska letalska posadka
New Zealand Defence Force/via REUTERS

Novozelandska zunanja ministrica Nanaia Mahuta je dejala, da je vojaško transportno letalo C-130 Hercules pripravljeno za polet in naloženo z zalogami vode, generatorji in higienskimi pripomočki. A dokler ne očistijo letališke steze, letalo ne more pristati, je še dodala Mahuta.

Čistiti so začeli v ponedeljek, za zdaj pa jim je uspelo pripraviti okrog 100 metrov asfalta. Kot poroča 1News, jih čaka še veliko dela.

Tongo sestavlja 170 otokov, večina od 100.000 prebivalcev pa živi na otoku Tongatapu. Oblasti so sporočile, da so na enem izmed otokov uničene vse hiše, na enem pa sta ostali samo še dve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!