Trgujete s kriptovalutami? Na vas preži prevara na Telegramu

Svet 08. Jan 202214:57 0 komentarjev
Telegram
PROFIMEDIA

Med tistimi, ki se ukvarjajo s kriptovalutami, kroži nova nevarnost. Goljufi tokrat preko priljubljene aplikacije za sporočanje Telegram poskušajo priti do podatkov vaše kriptodenarnice. Okužena datoteka se lahko na vaš telefon ali računalnik shrani, tudi če nanjo niste kliknili.

Svet kriptovalut privablja in zanima velike množice ljudi, med njimi pa so tudi takšni, ki nimajo dobrih namenov. Nemalokrat lahko beremo o večjih krajah in goljufijah, ko so lastniki kriptovalut zaradi goljufij ostali s praznimi kripto denarnicami.

Zadnja nevarnost v kriptosvetu tokrat preži preko priljubljene aplikacije za sporočanje Telegram. Aplikacija je zelo priljubljena v kriptosvetu in jo uporabljajo številne skupine, kjer poteka debata o kriptovalutah, o trendih in napovedih, v katere kriptovalute je smiselno vlagati.

Eden od uporabnikov, raziskovalec kibernetske varnosti, je opozoril na zlonamerni program, ki cilja na kripto denarnice in vpisne podatke. Kot je zapisal, zlonamerno programsko opremo Echelon pošilja uporabnik “Smokes Night”, ki okuženo datoteko pošlje v klepetalnice brez komentarja, je poročal Coincu news.

Datoteka se prenese, ne da bi kliknili nanjo

Veliko nevarnost predstavlja predvsem funkcija v Telegramu, ki jo imajo vklopljeni številni uporabniki in ki samodejno prenese datoteke iz Telegrama. Tako se lahko okužena datoteka na vaš telefon ali računalnik prenesene tudi, če nanjo niste kliknili.

Zlonamerni program lahko “ukrade” podatke, s katerimi pridejo do vaše denarnice, kjer imate shranjene svoje kripto kovance. Programska oprema ob tem poskuša narediti tudi posnetek zaslona vašega pametnega telefona oziroma ekrana.

Škodljiv program Echelon so odkrili tudi v nekaterih drugih aplikacijah za sporočanje in izmenjavo datotek, kot so FileZillam Edge, Open VPN in Outlook.

Pri SafeGuard Cyber, podjetju, ki ponuja spletne storitve za zaščito, so opozorili, da za zdaj ni jasno, koliko uporabnikov se je “okužilo” s programom.

Telegram je v zadnjem času sicer vse bolj pogosta tarča oziroma orodje spletnih goljufov.

Bitcoin konec tedna padel na najnižjo vrednost po septembru

V zadnjih dneh je bilo za vlagatelje v najbolj znano kriptovaluto bitcoin slabo v znamenju padajočega trenda. Vrednost bitcoina je dosegla najnižjo vrednost po septembru, pomemben razlog za to pa so nemiri v Kazahstanu, ki je sicer zelo pomembno središče za rudarjenje.

Kripto napadalci
PROFIMEDIA

Kriptodenarnice priljubljena tarča spletni goljufov

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT opozarja, da so kriptodenarnice priljubljena tarča kiberkriminalcev, saj omogočajo takojšnjo monetizacijo vdora, napadalcem zagotavljajo veliko mero anonimnosti pred organi pregona, poleg tega pa so transakcije dokončne in nepovratne. Verjetnost povrnitve ukradenih sredstev iz kriptodenarnice je izredno majhna.

Zato je zelo pomembno, da se dostop do kriptodenarnic zaščiti v največji možni meri, za kar pa je potrebno dobro poznavanje tehnologije, na podlagi katere delujejo kriptovalute. Varnost sredstev v kriptodenarnicah je v največji meri odvisna zgolj od samih uporabnikov.

Kiberkriminalci do kriptodenarnic dostopajo na različne načine, največkrat pa preko phishing napadov in preko okužbe računalnika z vohunskim virusom (information stealer).

Kako se zavarovati?

Zlonamerna programska oprema lahko v Telegramu vaše podatke ukrade, tudi če uporabniki ne odprejo datoteke. To omogoča, kot smo omenili, možnost samodejnega prenosa v aplikaciji.

Kako se torej zavarujete pred podobnimi napadi? Nekaj nasvetov, ki so jih pripravili uporabniki na Mediumu, platformi za objavljanje vsebin:

V nastavitvah aplikacije Telegram izključite možnost samodejnega prenosa. Ob tem je za varnost dobrodošla tudi tudi dvostopenjska zaščita (two-factor authentication ali krajše 2FA). Ta je največkrat vezan na vašo mobilno številko. V nastavitvah v zavihku “zasebnost in varnost” izberite “Preverjanje v dveh korakih” in izberite zapleteno geslo.

Priporočljivo je tudi omejiti, katere podatke delite z drugimi uporabniki Telegrama. V nastavitvah zasebnosti aplikacije Telegrama lahko izberete, kdo lahko vidi vašo telefonsko številko, kdo vas lahko pokliče, kdaj ste bili nazadnje dosegljivi, kdo vam lahko piše, kdo vas lahko dodaja v skupine in kdo lahko vidi vašo fotografijo profila.

V mobilni različici Telegrama pod zavihkom “zasebnost in varnost” in nato “nastavitev podatkov” odstranite vse podatke, ki jih tam ne želite.

Aplikacijo Telegram imate lahko nameščeno na več napravah. Tako ste lahko aktivni na telefonu ali računalniku, čeprav ne sedite več pred ekranom. Preverite, katere vse seje imate odprte na različnih napravah in jih zaprite.

Onemogočite klice P2P za vse. To lahko storite v “nastavitvah – zasebnost – varnost – glasovni klic in spremenite v “nikoli ali nihče“.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!