Turške oblasti pridržale 33 domnevnih izraelskih vohunov

Svet 02. Jan 202413:35 0 komentarjev
Računalnik
PROFIMEDIA

Turške oblasti so danes sporočile, da so pridržale 33 ljudi, ki jih sumijo vohunjenja za Izrael ter načrtovanja več ugrabitev v imenu izraelske obveščevalne službe Mosad. Po navedbah turškega notranjega ministrstva so jih v Istanbulu pridržali v več racijah, ni pa jasno, ali so pridržani državljani Izraela.

Turški notranji minister Ali Yerliklaya je na družbenih omrežjih zapisal, da “turške oblasti ne bodo dovolile vohunskih dejavnosti, ki ogrožajo narodno enotnost in solidarnost Turčije”. Notranje ministrstvo je objavilo tudi posnetek aretacij, na katerem predstavniki turških varnostnih služb vdirajo v domove domnevnih vohunov in jim natikajo lisice. Tožilstvo v Istanbulu je sporočilo, da so racije opravili pri še 13 posameznikih, ki za zdaj ostajajo na prostosti.

Odnosi med Turčijo in Izraelom so se zaostrili po začetku izraelske invazije v Gazi pred malo manj kot tremi meseci, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa velja za enega najglasnejših kritikov izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Erdogan je Netanjahuja prejšnji teden primerjal z Adolfom Hitlerjem in od izraelskih zaveznic zahteval, da prenehajo podpirati teroristične akcije izraelske vojske.

Izrael je tudi zaradi Erdoganovih kritik odpoklical izraelske diplomatske predstavnike v Ankari. Erdogan pa je že pred tem prekinil diplomatske odnose z Izraelom in pozval k sojenju izraelskim voditeljem na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu. Po navedbah francoske tiskovne agencije (AFP) turška obveščevalna služba MIT pogosto izvaja racije proti domnevnim vohunom, ki naj bi v Mosadovem imenu delovali v Ankari in Carigradu. Večina jih je obtoženih nezakonitega pridobivanja informacij o Palestincih, ki živijo v Turčiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!