Tvegana misija se je izplačala: na Zemlji prvič kamnine s temne strani Lune

Svet 25. Jun 202409:06 2 komentarja
Kitajska vesoljska sonda
Kitajska vesoljska sonda na Luni (Foto: PROFIMEDIA)

Kitajska sonda je uspešno opravila misijo na temno stran Lune. Danes je pristala v mongolski puščavi, s seboj pa je prinesla redke Lunine kamne, ki jih na naš planet ni prinesel še nihče.

V torek je v mongolski puščavi pristala kitajska vesoljska sonda in s tem uspešno zaključila misijo na Luno.

Kitajska sonda Chang’e-6 je za pot na temno stran Lune – poloblo, ki je vselej obrnjena stran od Zemlje – potrebovala dva meseca. A se misija, polna tveganj, izplačala. Kitajski državni mediji poročajo, da je sonda na Zemljo prinesla prve vzorce neraziskanih kamnin s te oddaljene strani naravnega satelita.

Znanstveniki menijo, da bi vzorci lahko odgovorili na ključno vprašanje o nastanku planetov.

Kitajska je s tokratno misijo na temno stran Lune potovala drugič, prvič se je to zgodilo leta 2019, in je še vedno edina, ki ji je to uspelo. Ker je to površje satelita vselej obrnjeno stran od Zemlje, so misije tehnično zelo zahtevne – ne le zaradi oddaljenosti, ampak tudi zaradi velikanskih kraterjev, ki prekrivajo neravno površje, piše BBC.

Chang’e-6 so proti Luni izstrelili v začetku maja, do uspešnega pristanka na satelitu je potovala nekaj tednov. Pristala je v kraterju blizu Luninega južnega pola, kjer je z vrtalnikom in robotsko roko pobrala zemljo in nekaj kamenja, naredila fotografije površja in izobesila kitajsko zastavo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje