Zelenski udeležen v prometni nesreči, ob obstreljevanju jezu voda vdrla v hiše

Svet 15. Sep 202207:39 > 10:20 3 komentarji
Volodimir Zelenski
PROFIMEDIA

V vozilo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega se je v sredo zaletel voznik osebnega avtomobila. Predsednik v nesreči ni utrpel resnejših poškodb, je sporočil njegov tiskovni predstavnik. V mestu Krivi Rog v osrednji Ukrajini, kjer se je rodil Zelenski, je medtem zaradi ruskega obstreljevanja glavnega jezu tamkajšnjega akumulacijskega jezera voda poplavila več kot sto hiš, je sporočila ukrajinska stran.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je bil v sredo soudeležen v prometni nesreči. Vozilo je namreč trčilo v avtomobil, v katerem je bil Zelenski s spremljevalno ekipo. Predsednika so po trku pregledali zdravniki, ki so dejali, da Zelenski v nesreči ni utrpel resnejših poškodb, je v četrtek zjutraj po Facebooku sporočil njegov tiskovni predstavnik Sergij Nikiforov.

Kdaj se je nesreča zgodila, ni znano, a je predsednikova ekipa napovedala preiskavo.

V rednem večernem nagovoru je Zelenski povedal, da se je ravno vrnil z obiska regije Harkov, kjer je ukrajinska vojska v okviru obsežnega protinapada nedavno ponovno zavzela precej ozemlja. Ob tem je izpostavil, da je osvobojena “skoraj celotna regija”. “To je bil premik naših vojakov brez primere. Ukrajincem je ponovno uspelo narediti to, kar se je mnogim zdelo nemogoče,” je o nedavnih uspehih ukrajinske vojske dejal Zelenski.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes na Twitterju sporočila, da je prispela v Kijev, kjer se bo srečala z Zelenskim. Obisk je napovedala že v sredo v Strasbourgu v govoru o stanju v Uniji.

Po ruskem obstreljevanju poplavljenih več kot sto hiš

V mestu Krivi Rog v osrednji Ukrajini je zaradi ruskega obstreljevanja glavnega jezu tamkajšnjega akumulacijskega jezera poplavilo 112 hiš, so sporočile lokalne oblasti. V Kijevu so zaradi napada že v sredo opozorili pred morebitnimi poplavami v omenjenem mestu. Razmere naj bi bile zdaj pod nadzorom, žrtev pa naj ne bi bilo, poročajo tuji mediji.

Po navedbah župana mesta Oleksandra Vilkula so prebivalce 22 ulic in dveh okrožij v Krivem Rogu pozvali k evakuaciji, poroča britanski BBC. Po njegovih navedbah naj bi bile razmere zdaj pod nadzorom, žrtev pa naj ne bi bilo.

Dve eksploziji na jezu Karačunivskega rezervoarja sta povzročili povečanje pretoka vode v reko Inhulec, zaradi česar je ta prestopila bregove, je še dejal župan. Na mestu udarca naj bi zabeležili pretok vode sto kubičnih metrov na sekundo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po mnenju Kijeva naj bi šlo za ruski napad iz maščevanja zaradi nedavnih uspehov ukrajinskega protinapada. Ukrajinski predsednik Zelenski, ki je sicer rojen v Krivem Rogu, je po napadu Rusijo ponovno označil za teroristično državo. “Ste slabiči, ki napadajo civiliste,” je dejal v rednem nagovoru in ruske vojake označil za “lopove, ki so pobegnili z bojišča in poskušajo delati škodo od daleč”. Po besedah Zelenskega jez in rezervoar namreč nimata nikakršne vojaške vrednosti, navaja BBC.

Napad je vplival tudi na oskrbo z vodo v mestu, v katerem je pred začetkom vojne živelo več kot 600.000 ljudi. Davi je nato župan Vilkul sporočil, da se je gladina vode v reki “precej znižala”. Moskva napada zaenkrat ni komentirala.

Izjum, Ukrajina
Izjum, Ukrajina (Ukrainian Presidential Press Service/REUTERS)

IAEA Rusijo poziva k umiku iz jedrske elektrarne v Zaporožju

Svet guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je pozval Rusijo, naj se odpove ukrajinski jedrski elektrarni v Zaporožju. Ruska vojska in ruska državna jedrska korporacija Rosatom morata prekiniti vse dejavnosti v jedrski elektrarni in nadzor vrniti ukrajinskim oblastem, je zahteval organ odločanja IAEA na Dunaju.

Vojaška zasedba elektrarne “znatno [povečuje] tveganje jedrske nesreče ali incidenta, ki ogroža prebivalstvo Ukrajine, sosednje države in mednarodno skupnost”, je zapisano v resoluciji sveta guvernerjev, ki je bila danes sprejeta na Dunaju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje