Umrl je namibijski predsednik: “Narod je izgubil ikono boja za samostojnost”

Svet 04. Feb 202409:14 0 komentarjev
Hage Geingob
Hage Geingob (Foto: PROFIMEDIA)

V starosti 82 let je umrl namibijski predsednik Hage Geingob. Kot so sporočili, je umrl v bolnišnici v Windhoeku, vzroka smrti pa niso navedli. Geingob je sicer prejšnji mesec sporočil, da se zdravi zaradi raka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Hage Geingob je bil za predsednika prvič izvoljen leta 2014, to je bil njegov drugi predsedniški mandat, sicer pa je bil tretji predsednik te države na jugu Afrike. Pred tem je bil namibijski premier z najdaljšim stažem.

“Namibijski narod je izgubil cenjenega služabnika ljudstva, ikono boja za samostojnost, glavnega arhitekta ustave ter temelj namibijske hiše,” je sporočil predsednikov namestnik Nangolo Mbumba. Državljane je pozval, naj ostanejo mirni, medtem ko vlada pripravlja pogreb.

Geingob je bil rojen leta 1941 na severu Namibije, sodeloval je v boju proti režimu apartheida v Južni Afriki, katere del je bila Namibija. Pozneje je sodeloval v gibanju za osamosvojitev Namibije. Bil je prvi premier neodvisne Namibije v času predsednika Sama Nujome.

Njegova vizija je bila združena in ekonomsko močna Namibija, eden njegovih največjih uspehov je bil vzpostavitev javnih služb v državi, zavzemal se je tudi za ohranjanje narave in ekološki turizem. V drugem predsedniškem mandatu pa je njegova priljubljenost med ljudstvom upadla, predvsem zaradi naraščanja brezposelnosti, očitali so mu tudi nezmožnost sprejemanja kritike, razkošen življenjski slog ter vse tesnejše sodelovanje s Kitajsko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!