Umrl ‘oče tiramisuja’

Svet 31. Okt 202114:43 > 14:44
tiramisu
Profimedia

Umrl je 'oče tiramisuja' Ado Campeol. Svetovno poznana sladica, ki je danes osnova italijanske kulinarike, je nastala v njegovi restavraciji. Pri tem pa je bila odločilna nesreča pri izdelavi vanilijevega sladoleda.

Gostinec Ado Campeol, ki so ga italijanski mediji poimenovali ‘oče tiramisuja, je umrl v 93 letu starosti.

Campeol je bil lastnik restavracije Le Beccherie v italijanskem Trevižu (Treviso), slavno sladico tiramisu pa sta v njej izumila njegova žena in kuhar, poroča BBC. Sladico, pri kateri si v plasteh sledijo piškoti, namočeni v kavo, in maskarpone, so na jedilnik dodali leta 1972. Od takrat je tiramisu osnova italijanske kuhinje, poustvarjajo jo profesionalni in ljubiteljski kuharji po vsem svetu. Družina jedi ni nikoli patentirala.

Restavracija Le Beccherie je svoja vrata odprla leta 1939, Campeol pa je družinski posel prevzel ob koncu druge svetovne vojne.

Za nastanek tiramisuje je bila odločilna nesreča pri izdelavi vanilijevega sladoleda, je povedal eden izmed kreatorjev sladice, kuhar Roberto Linguanotto.  V skledo z jajci in sladkorjem mu je padlo nekaj kremnega sira maskarpone. Ker je imela mešanica prijeten okus, je to povedal Campeolovi ženi Albi. Sladico sta izpopolnila s keksi, namočenimi v kavo, in jo potresla s kakavom. Poimenovala sta jo tiramisu, kar v italijanščini pomeni poberi me. V tiramisuju so leta 1981 poročali v lokalni publikaciji, posvečeni hrani in vinu, piše BBC.

Nekateri tiramisu pripravljajo z alkoholom, a originalni recept, ki ga je leta 2010 certificirala italijanska akademija za kulinariko, tega ni vseboval.

Trditev o tem, da tiramisu izvira restavracije Le Beccherie, je sicer za nekatere sporna. Nekateri menijo, da so sladico postregli kot afrodiziak v javni hiši v severnoitalijanskem mestu Treviž.