Upokojeni general vojske BiH obsojen na zaporno kazen

Svet 28. Apr 202219:55 0 komentarjev
Sodišče
PROFIMEDIA

Pristojno bosansko sodišče je upokojenemu generalu vojske BiH dosodilo osem let zapora. General je vedel oziroma bi moral vedeti, da pripadniki enote "El Mudžahidin" načrtujejo zločine zoper bosanske Srbe.

Sodišče Bosne in Hercegovine je v ponovljenem postopku na osem let zaporne kazni obsodilo upokojenega generala vojske BiH Sakiba Mahmuljina. Ta je bil po poveljniški odgovornosti obsojen za vojne zločine, ki so jih leta 1995 zakrivili pripadniki enote “El Mudžahidin”, poročajo tuje agencije.

Pripadniki enote “El Mudžahidin”, ki so jo tvorili versko motivirani tuji borci iz Bližnjega vzhoda in drugod po svetu, so med julijem in oktobrom 1995 na območju Zavidovićev in Vozuće zlorabljali in ubili 50 ujetih pripadnikov vojske bosanskih Srbov. Ta enota je bila v sestavi tretjega korpusa vojske BiH, ki mu je poveljeval Mahmuljin in je deloval na širšem območju osrednje Bosne.

Sodišče je v ponovljenem sojenju znova zavrnilo navedbe Mahmuljinovih odvetnikov, ki sta trdila, da je omenjena enota delovala avtonomno in neodvisno od poveljstva vojske BiH. Sodišče je namreč ugotovilo, da je Mahmuljin vedel ali pa bi moral vedeti, da pripadniki enote načrtujejo te zločine.

Sodba je pravnomočna, tako da 69-letni upokojeni general več nima možnosti pritožbe.

Velika večina tujih borcev, ki se je med vojno borila na strani Bošnjakov, je Bosno in Hercegovino ob koncu vojne zapustila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!