Ustvaril je eno prvih družbenih omrežij, ga prodal za milijone in izginil

Svet 16. Jun 202413:37 0 komentarjev
Tom Anderson, Myspace Tom, Myspace
Foto: Zajem zaslona/INSTAGRAM

Kaj se je zgodilo z ustanoviteljem enega prvih globalnih družbenih omrežij, Myspace, znanim kot Myspace Tom?

Ko je bil Facebook še “v plenicah”, Instagram še “svetlobna leta oddaljen”, se je svet navduševal nad enim od prvih globalnih družbenih omrežij, MySpaceom.

Omrežje je začelo delovati 1. avgusta 2003 in je bilo prvo, ki je doseglo globalno občinstvo, ter pomembno vplivalo na tehnologijo, pop kulturo in glasbo, piše Wikipedia. Od leta 2005 do 2009 je bil Myspace največje družbeno omrežje na svetu.

In če ste v tistem času bili “in” in ste si na Myspaceu ustvarili profil, se verjetno še dobro spomnite svojega prvega digitalnega prijatelja, ki vas je prosil za prijateljstvo, Myspace Toma. Myspace Tom je bil profil enega od ustanoviteljev družbenega omrežja, Toma Andersona.

Od hekerja do pionirja družbenih omrežij

Čeprav je Tom študiral angleščino in retoriko, je bil računalniški navdušenec že v srednji šoli.

Kot najstnik je bil računalniški heker pod psevdonimom “Lord Flathead” (“Lord Ploskoglavi”) in je vdrl v računalniški sistem neke newyorške banke, zaradi česar ga je preiskoval tudi ameriški Zvezni preiskovalni urad FBI. Bil pa je tudi pevec v neki lokalni glasbeni skupini.

Po študiju je nekaj časa živel v Tajvanu, leta 2000 pa se je vrnil v ZDA, začel študirati filmsko umetnost, in da bi zaslužil nekaj denarja, začel delati kot preizkuševalec izdelkov in tekstopisec v podjetju XDrive, ki se je ukvarjalo z digitalnim shranjevanjem podatkov. Ko je podjetje leto pozneje propadlo, je s kolegom Chrisom DeWolfejem ustanovil podjetje za neposredno trženje, ki pa sta ga po letu dni prodala podjetju za internetni marketing eUniverse. Prav znotraj tega podjetja sta Anderson in DeWolfe vzpostavila prve strani Myspacea.

Myspace je bil nekakšen odziv na še eno družbeno omrežje, Friendster, ki je bilo znano predvsem v Kaliforniji, in njegovo politiko blokiranja računov, ki niso uporabljali pravih imen. Na Myspace so se namreč uporabniki lahko prijavili pod katerimkoli vzdevkom. Počasi je Myspace postal eno bolj priljubljenih družbenih omrežij ne le v Kaliforniji, pač pa tudi širše in nazadnje globalno. Skupaj s širjenjem omrežja se je tudi Anderson dvigal po karierni lestvici.

Tom Anderson, Chris DeWolfe, Myspace
Tom Anderson (L) in, Chris DeWolfe (D), ustanovitelja Myspacea leta 2008 (Foto: PROFIMEDIA)

Prodal podjetje in postal “ovira”

Leta 2005 pa se je vodstvo Myspacea odločilo, da omrežje proda družbi News Corp. za 580 milijonov dolarjev (danes bi to bilo malo manj kot milijardo dolarjev oziroma evrov).

Po prevzemu je Anderson postal predsednik družbe in to ostal do leta 2009, ko so ga s tega mesta odstavili. Leto pozneje so z družbenega omrežja odstranili tudi njegov profil Myspace Tom. Razlog naj bi bil v tem, da je Anderson za vodstvo podjetja predstavljal “vedno večjo oviro”.

Leta 2012 je Anderson podjetje zapustil in napovedal, da se bo kot svetovalec pridružil podjetju RocketFrog Interactive, ki je ustvarilo aplikacijo za Facebook, vendar je v intervjuju septembra 2014 pojasnil, da ga vrnitev k prejšnjemu poklicu ne zanima. “Nikoli ne bom rekel ‘nikoli’, ker mi je bolj kot karkoli drugega všeč misel, da se lahko zgodi karkoli. Ne vem točno, kam bo moje življenje vodilo. Pustolovščina in neznano me že od nekdaj privlačita,” je takrat dejal za medije.

Zato je svet visokega biznisa kmalu zamenjal za pustolovskega. Preselil se je na Havaje in začel kot popotniški fotograf na svojih profilih na Instagramu, Twitterju (zdaj X) in Facebooku deliti fotografije z eksotičnih destinacij, predvsem iz jugovzhodne Azije. Na vseh profilih je še vedno nosil ime “myspacetom”. Pod tem imenom je registriral tudi spletno stran, na kateri je objavljal blog o svojih doživetjih.

Potem pa se je očitno naveličal tudi tega. Zadnja objava na njegovem Instagram profilu je iz januarja 2019, na Facebooku in omrežju X (prej Twitterju) pa iz leta 2021, blog pa ni več dosegljiv. Kot kaže, se je danes 54-letni multimilijonar umaknil z vseh družbenih omrežij ali pa je na njih neaktiven.

Popoln umik

Zadnja novica o Tomu Andersonu iz lanskega leta, objavljena na spletni strani engadget.com, pravi, da skupaj z DeWolfom sodeluje pri produkciji dokumentarnega filma o Myspaceu.

V filmu, ki ga bo režiral Tommy Avallone, bo Anderson skupaj s soustanoviteljem Chrisom DeWolfom raziskoval vzpon in padec platforme, ki je nekoč prevladovala v družabnih omrežjih, piše spletna stran.

Portal MTV pa je poročal, da Anderson živi na Havajih, še vedno tudi potuje in uživa “bolj sproščen življenjski slog zunaj tehnološke industrije”.  “Če bi me poznali pred Myspaceom, bi verjetno mislili, da sem že vse življenje učenjak, ki na univerzi poučuje filozofijo. Če bi me spoznali pred študijem, bi verjetno mislili, da bom vse življenje glasbenik … Rad imam spremembe,” je v nekem intervjuju iz leta 2014 dejal Anderson, pionir družbenih omrežij, ki je te očitno popolnoma črtal iz svojega življenja in se posvetil sebi in svojim strastem in interesom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!