V Afganistanu morajo odstraniti glave z lutk v izložbah

Svet 04. Jan 202216:13 > 16:15 1 komentar
izložbene lutke
PROFIMEDIA

Talibani so v zahodni afganistanski provinci Herat ukazali obglaviti vse izložbene lutke v trgovinah z oblačili. Šlo naj bi za simboliziranje idolov, kar pa ni v skladu z islamskimi vrednotami.

Lastniki trgovin so sicer tej potezi talibanov ugovarjali, ker da so lutke v izložbah običajne v vseh muslimanskih državah in da se uporabljajo le za prikaz oblačil za prodajo.

Poudarjali so tudi, da so za vsako lutko plačali od 80 in 120 dolarjev. A vseeno niso uspeli prepričati talibanov, ki pri obglavljenju lutk vztrajajo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Talibani so že uvedli obsežne omejitve za večino javnega življenja. Pred kratkim so voznikom naročili, naj v svojih vozilih ne predvajajo glasbe in ne sprejemajo potnic, če te ne nosijo hidžaba. Prav tako so talibanske oblasti ženskam prepovedale daljša potovanja brez spremstva moškega sorodnika. Zaprli pa so tudi večino srednjih šol za dekleta.

Novi predpisi veljajo tudi za moške, saj jim je talibanska verska policija naročila, naj si puščajo brado. Talibani pa so prav tako razpustili volilno komisijo, češ da ta ni potrebna.

izložbene lutke
PROFIMEDIA

“Ženske še bolj postajajo zapornice”

Nove uredbe so sprožile val kritik nevladnih organizacij za človekove pravice. V mednarodni nevladni organizaciji Human Rights Watch so obsodili ta navodila, saj “ženske z njim še bolj postajajo zapornice”.

Zapira jim možnosti za svobodno gibanje, potovanje v drugo mesto ali pa pobeg od doma, če so žrtve nasilja, so poudarili. Pravice žensk v Afganistanu so močno omejene že vse od talibanskega prevzema oblasti sredi avgusta, predvsem glede dela in izobraževanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje