V Angliji omikron že prevladujoča koronavirusna različica

Svet 19. Dec 202113:27 1 komentar
cepljenje v londonu
Vrsta za cepljenje s tretjim odmerkom v Londonu. (Profimedia)

V Angliji je nova in bolj nalezljiva koronavirusna različica omikron že postala prevladujoča. Predstavlja kar 60 odstotkov vseh primerov okužbe z novim koronavirusom, je v intervjuju za televizijo Sky News danes povedal britanski minister za zdravje Sajid Javid in prebivalce pozval k previdnosti pred prazniki.

V zadnjih tednih se je omikron v Veliki Britaniji hitro širil. Samo v soboto so v državi zabeležili 10.059 novih primerov okužbe z novo različico, kar je trikrat več kot dan prej. Omikron že prevladuje tudi na Škotskem.

Sajid Javid na vprašanje, ali izključuje nove omejitve pred božičem, odgovoril, da v primeru pandemije “ni zagotovil”. Dodal je, da ministri pred uvedbo novih ukrepov preverjajo znanstvene podatke in upoštevajo širše dejavnike. Prebivalce je medtem pozval, naj bodo pred prazničnim obdobjem previdni in naj dobro premislijo, katerih dogodkov se bodo udeležili, poroča britanski BBC.

Londonski župan Sadiq Khan je medtem dejal, da se ne bo mogoče izogniti omejitvam, kot so vzdrževanje medsebojne razdalje in omejevanje stikov izven gospodinjstev.

Britanska vlada je medtem ob valu zelo nalezljive različice omikron sprožila kampanjo poživitvenega cepljenja s ciljem, da do konca decembra tretji odmerek prejmejo vsi odrasli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje