V BiH razpisali volitve za 2. oktober

Svet 04. Maj 202215:18 0 komentarjev
Profimedia

Volilna komisija Bosne in Hercegovine je danes v Sarajevu razpisala splošne volitve v BiH, ki bodo potekale 2. oktobra letos, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Proti volitvam 2. oktobra je bil en hrvaški član volilne komisije, saj trenutna volilna zakonodaja po njegovem mnenju ne omogoča demokratičnih volitev.

“Volitve bodo potekale v nedeljo, 2. oktobra, sredstva za njihovo izvedbo pa je treba zagotoviti v 15 dneh od razpisa volitev,” je izjavil predsednik volilne komisije (SIP) Suad Arnautović.

Za izvedbo volitev je treba zagotoviti nekaj več kot šest milijonov evrov, to odločitev pa mora sprejeti svet ministrov BiH. Ta tega zdaj ne more storiti, ker zaradi političnih blokad še vedno niso sprejeli državnega proračuna za leto 2022.

Proti razpisu volitev za 2. oktober je bil samo eden od dveh hrvaških članov volilne komisije in sicer Vlado Rogić. “V tem trenutku ni zakonske odredbe niti predpogojev za svobodne in demokratične volitve, ki bi bile v skladu z ustavo,” je dejal Rogić. Poudaril je, da v BiH že več let traja volilna kriza.

Arnautović je zavrnil obtožbe o nezakonitosti razpisa volitev, se je pa strinjal, da je v BiH na delu nedopustna diskriminacija volivcev zaradi njihove etične pripadnosti ali kraja bivališča. Volitve v BiH je za 2. oktober razpisal, ker tako določa obstoječi volilni zakon, zakon pa je treba spoštovati. Ob tem je poudaril, da je volilna reforma v BiH nujna in da je skrajni čas, da se zgodi.

Zadnja pogajanja o spremembi volilne zakonodaje so potekala marca letos v Sarajevu ob posredovanju diplomatke zunanje službe EU Angeline Eichhorst in ameriškega veleposlanika v BiH Michaela Murphyja. Končala so se neuspešno, ker je vodja Bošnjakov Bakir Izetbegović zavrnil novi predlog. Po njegovem mnenju bi namreč uvedel diskriminacijo volivcev v občinah, kjer so Bošnjaki v manjšini, in prinesel neenako vrednost glasov.

Hrvaški in srbski predstavniki pa po drugi strani menijo, da trenutna volilna zakonodaja brez spremembe zakona ne omogoča pogojev za normalno izvedbo volitev in grozijo z bojkotom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!