V Bosni težave s financiranjem volitev, njihova izvedba pod vprašajem

Svet 19. Maj 202215:55 0 komentarjev
Bosna
PROFIMEDIA

Ministri HDZ v Bosni in Hercegovini so na telefonski seji glasovali proti temu, da se volilni komisiji nakaže denar, potreben za izvedbo splošnih volitev. Te bodo v BiH predvidoma 2. oktobra.

Rok za zagotovitev sredstev za izvedbo splošnih volitev v Bosni in Hercegovini se izteka danes, svet ministrov BiH pa državni volilni komisiji še vedno ni nakazal 12,5 milijona konvertibilnih mark (6,25 milijona evrov), potrebnih za njihovo izvedbo, piše bosanski časnik Dnevni avaz. Proti nakazilu sredstev so glasovali predstavniki HDZ v BiH.

Ministri HDZ v BiH so proti temu, da volilni komisiji nakažejo sredstva, glasovali v sredo na telefonski seji. Zdaj se poraja vprašanje, ali bodo volitve 2. oktobra sploh lahko izvedli. Iz HDZ v BiH so v sporočilu za javnost argumentirali svojo odločitev z besedami, da so “nevidni pritiski na finančnega ministra BiH Vjekoslava Bavando kulminirali v odkritih pozivih h kršenju zakona”, kar je mogoče obravnavati kot rušenje pravne države in vladavine prava.

“Bošnjaške in srbske politične stranke bi spomnili in informirali javnost v BiH, da odločitev o izdvajanju sredstev za izvedbo volitev, o kateri se je izjasnil svet ministrov na izredni telefonski seji, ni v skladu z zakonom o financiranju institucij BiH. Hrvaški ministri niso privolili v takšen predlog točke,” so še sporočili.

“Odločitev HDZ je neodgovorna in nedemokratična”

“Odločitev HDZ BiH, da blokira financiranje volitev, je neodgovorna in nedemokratična. Vse politične stranke imajo zakonsko in moralno odgovornost, da zagotovijo izvedbo volitev in pogoje za njihovo izvedbo. Demokracija ne sme biti talec notranjih razprtij,” so v sredo za Dnevni avaz sporočili iz ambasade Velike Britanije v BiH.

Politični analitiki v BiH stanje v državi opisujejo kot veliko agonijo in opozarjajo, da je denar za izvedbo volitev treba zagotoviti. Ena od rešitev je po njihovem mnenju lahko ta, da si volilna komisija izposodi denar, dokler ne sprejmejo državnega proračuna, potem pa ta denar vrne.

Blokada kot “politično dejstvo”

Poskuse blokiranja izvedbe volitev je danes komentiral tudi vodja poslanskega kluba socialdemokratov v parlamentu BiH Saša Magazinović. “Danes, ko se izteka rok za zagotovitev sredstev za volitve, je jasno, da blokada izvedbe volitev s strani HDZ, o kateri govorimo že od davno, ni nikakršna domneva, ampak politično dejstvo,” je izjavil. Dodal je, da bi bilo treba po hitrem postopku sprejeti zakon o financiranju institucij BiH, ki predvideva, da se volitve financirajo in izvajajo ne glede na to, ali je proračun sprejet ali ne.

“Če vsi razen predstavnikov HDZ zagovarjajo izvedbo volitev, kot trdijo javno, potem bo ta zakonska rešitev zagotovo odblokirala izvedbo volitev, saj je HDZ ne bo mogel zaustaviti. Volitve morajo biti in bodo v predvidenem terminu, vse tiste, ki jih bodo poskušali onemogočiti, pa je treba resno sankcionirati,” je še dejal Magazinović.

Na problem zagotavljanja sredstev za izvedbo volitev je že pred razpisom volitev opozarjal predsednik volilne komisije Suad Arnautović. Največji del stroškov za izvedbo volitve namreč pokrijejo iz državnega proračuna. Proračun za leto 2022 zaradi političnih blokad še vedno ni bil sprejet, zato tudi ni formalne podlage za odobritev potrebnega zneska za izvedbo volitev. Arnautović je vlado opomnil, da mora ta problem rešiti v 15 dneh od razpisa volitev, ker tako zahteva volilni zakon.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!