V Libanonu popoln zlom električnega omrežja

Svet 09. Okt 202117:42 0 komentarjev
Libanon, elektrikra
Aziz Taher/REUTERS

V Libanonu se je popolnoma zlomilo električno omrežje, po tem, ko sta se ustavili dve največji elektrarni v državi. Ti dve dobavljata 40 odstotkov elektrike v državi. Težave so povezane z energetsko krizo v državi, kjer primanjkuje goriva, država pa se bori z gospodarsko krizo.

Dve največji elektrarni v Libanonu Deir Ammar in Zahrani, ki ustvarita 40 odstotkov celotnega električne energije v državi, sta se v petek ustavili, saj nimata več goriva. Kot so sporočili z libanonske vlade, bo izpad trajal več dni, za zdaj pa nič ne kaže, da bi hitro kmalu vzpostavili oskrbo z električno energijo.

Libanon ima težave z elektriko že nekaj časa, saj jim kronično primanjkuje goriva. Pogosti so izpadi, državno podjetje pa je elektriko zagotavljalo le v omejenih količinah. Velikokrat so ljudje imeli električno energije le dve uri na dan.

Pomanjkanje deviznih rezerv

Težave so povezane s pomanjkanjem deviznih rezerv in država težko plačuje za dostavo energentov iz tujine.

Številni prebivalci imajo zaradi negotove oskrbe z elektriko doma svoje generatorje, vendar je njihovo delovanje izredno drago, saj primanjkuje goriva.

Zaradi gospodarske krize so močno obremenjeni tudi drugi sektorji, od zdravja naprej. Po poročanju BBC polovica državljanov Libanona trpi revščino.

Težave tudi v Indiji

Brez elektrike bi lahko kmalu ostal tudi indijski New Delhi. Mestne oblasti so danes posvarile, da imajo nekatere elektrarne, ki oskrbujejo mesto, le še za kak dan zaloge premoga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več zveznih držav na vzhodu in jugu Indije se že spopada s pomanjkanjem dobave, elektrooperaterji pa zato izvajajo nenapovedane prekinitve električnega toka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!