V nemških vaseh za skupno vzgojo odkrili več kot 160 primerov nasilja nad otroki

Svet 18. Jan 202311:52 0 komentarjev
SOS vas
PROFIMEDIA

V nemških SOS vaseh, kjer skupinsko vzgajajo otroke brez stabilnega družinskega okolja, so v zadnjem letu odkrili več kot 160 primerov nasilja nad otroki. Primeri segajo od 60. let do danes, gre pa tako za medvrstniško nasilje kot nasilje osebja.

V nemških SOS vaseh so v zadnjem letu odkrili več kot 160 primerov nasilja nad otroki, primeri nasilja pa segajo še v 60. leta prejšnjega stoletja. Med prizadetimi so tako otroci, ki trenutno odraščajo v SOS vaseh kot tudi nekdanji varovanci, ki so sedaj že odrasli, poudarja predsednik komisije za preiskavo nepravilnosti v SOS vaseh Klaus Schäfer.

Približno polovico primerov predstavlja medvrstniško nasilje, komisija pa je obravnavala tudi več primerov fizičnega nasilja in spolnega nasilja s strani osebja vasi, je danes poročala nemška tiskovna agencija dpa. Po navedbah Schäferja je v zadnjih šestdesetih letih v SOS vaseh v Nemčiji sicer odraščalo približno 10.000 otrok.

Pričevanja o nasilju osebja se nanašajo predvsem na primere t. i. strupene pedagogike, ki so jo izvajali nekateri člani osebja v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja. Ta označuje prepričanje, da so otroci po naravi zlobni, zato jih je treba disciplinirati z nasiljem in odrekanjem.

Obtožbe o nasilju nad otroki so se pojavile po objavi znanstvene študije oktobra 2021, ki je ocenila, da je v eni izmed dveh SOS vasi na Bavarskem prišlo do nepravilnosti, ki so mejile na kazniva dejanja.

V študiji je priznan strokovnjak za preučevanje zlorab otrok Heiner Keupp ugotovil, da sta dva člana osebja vasi trpinčila varovance, ki so jima bili zaupani. Po razkritju nasilja so oblikovali neodvisno komisijo, ki je stopila v stik z prizadetimi, med drugim tudi z oglasi v časopisih, ki so žrtve pozivali, naj spregovorijo.

Končno poročilo komisije pričakujejo leta 2024, delni podatki o obsegu nasilja nad otroki pa bodo predvidoma znani že letos poleti.

SOS vasi so način skupinske vzgoje otrok, ki nimajo stabilnega družinskega okolja. V vaseh, kjer je običajno do 15 hiš, živi več otrok različnih starosti. V vsaki hiši imajo otroci na voljo člana osebja, ki skrbi zanje. SOS vasi poznajo v več kot 130 državah po svetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!