V Nepalu z radarjev izginilo letalo z 22 ljudmi, iskanje za danes prekinili

Svet 29. Maj 202211:18 > 17:14 0 komentarjev
Nesreča letala Nepal
PROFIMEDIA

Letalo nepalske družbe Tara Airlines s tremi člani posadke in 19 potniki na krovu je danes izgubilo stik s kontrolo zračnega prometa. Z radarjev je izginilo med letom iz mesta Pokhara proti Jomsomu, je povedal tiskovni predstavnik nepalske policije Bišnu Kumar. Oblasti so na območje napotile policijo in vojsko, zvečer po krajevnem času pa so iskanje do ponedeljka prekinile.

“V letalu so bili štirje Indijci, dva Nemca in 16 nepalskih državljanov,” je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal Kumar. Iskalno akcijo je sprva oteževalo slabo vreme, zaradi katerega na pomoč niso mogli poslati helikopterjev.

Zvečer po krajevnem času so reševalne ekipe zaradi teme in slabih vremenskih razmer prekinile iskanje. Kot je še napovedal tiskovni predstavnik vojske, bodo akcijo nadaljevali zgodaj zjutraj v ponedeljek.

Dvomotorno letalo Twin Otter je iz Pokhare, turističnega središča približno 200 kilometrov zahodno od nepalske prestolnice Katmandu, vzletelo ob 6.10 po srednjeevropskem času, kmalu zatem pa so z njim izgubili radijsko zvezo.

Nepalsko letalsko industrijo sicer že dolgo pestijo slabe varnostne razmere zaradi nezadostnega usposabljanja in vzdrževanja. Zaradi varnostnih pomislekov je vsem nepalskim letalskim družbam prepovedan vstop v zračni prostor Evropske unije. Poleg tega letenje v državi otežuje razgiban relief in kratke pristajalne steze, ki povzročajo težave tudi izkušenim pilotom, še poroča AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.