V novih spopadih med protestniki in vojsko v Peruju sedem mrtvih

Svet 16. Dec 202210:13 0 komentarjev

V novih spopadih med perujsko vojsko in podporniki odstavljenega predsednika Pedra Castilla je bilo ubitih najmanj sedem ljudi. Že v ponedeljek so protesti zahtevali dve življenji. Perujsko vrhovno sodišče je medtem za odstavljenega predsednika Castilla pripor podaljšalo za 18 mesecev.

V novih spopadih med perujsko vojsko in podporniki odstavljenega predsednika Pedra Castilla v mestu Ayacucho je bilo v četrtek ubitih najmanj sedem ljudi, so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti. Že v ponedeljek sta med protesti umrli dve osebi.

Medtem je perujsko vrhovno sodišče odredilo, da mora Castillo ostati v priporu še 18 mesecev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spopadi v različnih delih mesta

Po navedbah regionalnega zdravstvenega centra v Ayacuchu je do novih spopadov prišlo v različnih delih mesta, v njih pa naj bi bilo poškodovanih več kot 300 ljudi. Policija trdi, da je med poškodovanimi več kot polovica policistov.

Po podatkih perujskega ministrstva za zdravje je doslej v nemirih, ki so izbruhnili po aretaciji Castilla prejšnji teden, umrlo že skupno 15 ljudi.

Levičar Castillo je skušal prejšnji teden razpustiti parlament, ki ga nadzorujejo desni politiki, vendar pa je kongres nato odstavil njega, vojska in policija pa se nista postavili na njegovo stran.

Po aretaciji je bilo najprej mirno, nato pa so se njegovi podporniki po državi zbudili in sprožili nemire. Perujski obrambni minister Albert Otarola je zato v sredo uvedel 30-dnevne izredne razmere po vsej državi.

Castilla nasprotniki obtožujejo upora proti državi in zarote. Če bo spoznan za krivega, mu po besedah državnega tožilca Alcidesa Diaza grozi do 10 let zapora. Vrhovno sodišče je njegov pripor v četrtek podaljšalo za 18 mesecev, saj se bojijo, da bi lahko pobegnil iz države. Pred tem je namreč poskušal zaprositi za azil na mehiškem veleposlaništvu v Limi, navaja AFP.

Mirjenje protestnikov z obljubami o volitvah

Podpredsednica Peruja Dina Boluarte, ki je po Castillovi odstavitvi prevzela njegov položaj, skuša protestnike pomiriti z obljubami o novih volitvah, za katere je rok v sredo že drugič skrajšala, tokrat na december 2023.

Nove volitve so ena glavnih zahtev protestnikov, ki podpirajo Castilla, med njimi pa so tudi domorodni prebivalci amazonskih regij v osrednjem in jugovzhodnem delu Peruja. Vendar pa jih obljube podpredsednice ne prepričajo, saj zahtevajo Castillovo takojšnjo izpustitev in razpis predčasnih volitev.

Pedro Castillo Pedro Castillo
Sebastian Castaneda/Reuters
Protesti v Peruju Protesti v Peruju
Sebastian Castaneda/Reuters
Protesti v Peruju Protesti v Peruju
Sebastian Castaneda/Reuters
Protesti v Peruju Protesti v Peruju
Sebastian Castaneda/Reuters
Protesti v Peruju Protesti v Peruju
Sebastian Castaneda/Reuters
Protesti v Peruju Protesti v Peruju
Sebastian Castaneda/Reuters

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!