V Pakistanu po napadu na nekdanjega premierja številni protesti

Svet 04. Nov 202216:41 0 komentarjev
protesti, pakistan
REUTERS/Akhtar Soomro

Na stotine privržencev nekdanjega premierja Imrana Kana je danes protestiralo v večjih mestih v Pakistanu, dan po tem, ko je bil nekdanji premier ustreljen v nogo. Kan je za poskus atentata okrivil vlado in pozval k razpisu novih volitev. Ponekod je med protesti prišlo tudi do spopadov s policijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dan po tem, ko so na političnem zborovanju v nogo ustrelili nekdanjega pakistanskega premierja Imrana Kana, so se danes po državi odvili številni protesti. Privrženci nekdanjega premierja so v prestolnici Islamabad metali kamenje v varnostne sile, policija pa je proti njim uporabila solzivec in nanje streljala z gumijastimi naboji.

V mestu Lahore na vzhodu države je medtem več sto protestnikov zažgalo glavna vrata guvernerjeve hiše in blokiralo več cest v mestu. Protesti so potekali še v mestu Karači na jugu države, kjer je prav tako prišlo do spopadov med protestniki in policijo, pri čemer so aretirali več deset protestnikov.

Četrtkov napad je Kan označil za poskus uboja in atentata, za načrtovanje napada pa obtožil trenutnega predsednika vlade Šebaza Šarifa, notranjega ministra in enega od visokih vojaških častnikov iz obveščevalnih služb.

Kan že od prejšnjega petka vodi pohod iz mesta Lahore proti prestolnici in se zavzema za razpis novih volitev, potem ko je bil spomladi odstavljen s premierskega stolčka. Med tako imenovanim “dolgim pohodom” se je vsak dan povzpel na ladijski zabojnik, ki ga je vlekel tovornjak, in z odprtega vrha nagovarjal večtisočglavo množico v mestih in vaseh ob poti.

Pakistanska volilna komisija je prejšnji mesec nekdanjemu predsedniku vlade zaradi korupcije za pet let prepovedala udeležbo na volitvah. Ugotovila je namreč, da si je Kan v času, ko je bil na položaju, protizakonito prilastil več dragih daril, ki jih je prejel od predstavnikov drugih držav in da premoženja ni prijavil pristojnim organom.

V Pakistanu morajo predstavniki države prijaviti vsa darila, ki jih prejmejo od predstavnikov drugih držav, obdržijo pa lahko le tista, ki ne presegajo določene vrednosti. V nekaterih primerih lahko darila po znižani ceni tudi odkupijo.

Kan je po odhodu s položaja zbral veliko število podpornikov, ki so protestirali proti njegovi odstavitvi in zahtevali predčasne volitve. Vsi poslanci njegove stranke so prav tako zapustili parlament in tako izsilili niz nadomestnih volitev.

Policija je medtem nemudoma po napadu aretirala osumljenca, ki je že priznal, da je streljal na Kana. Posnetki zaslišanja kažejo, da je bil strelec versko motiviran. Jezen naj bi bil na Kanove domnevne izjave, v katerih je svoj politični boj enačil z bojem muslimanskega preroka Mohameda.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!