V Peruju zaključili štetje glasov, zmagovalca še niso razglasili

Svet 16. Jun 202109:06 > 09:14 0 komentarjev
Pedro Castillo
Alessandro Cinque/REUTERS

V Peruju so zaključili štetje glasov v drugem krogu predsedniških volitev 6. junija. Levičarski kandidat Pedro Castillo je zbral dobrih 44.000 glasov več kot etablirana političarka Keiko Fujimori.

Več kot teden dni po drugem krogu predsedniških volitev v Peruju se je v državi zaključilo štetje glasov. Kandidat leve politične stranke Svobodni Peru (Perú Libre) Pedro Castillo je prejel 50,125 odstotkov glasov, kandidatka desne stranke Ljudska sila (FP) Keiko Fujimori pa 49,875 odstotkov. Razlika med predsedniškima kandidatoma je 44.058 glasov.

Čeprav je perujski Državni urad za volilne procese (ONPE) preštel vse glasovnice, uradno zmagovalca še niso razglasili. Oba tabora sta se namreč pritožila zaradi domnevnih volilnih nepravilnosti – Keiko Fujimori je med drugim zahtevala razveljavitev 200.000 glasov. Skupno bodo pristojni upoštevali 134 pritožb, ki jih je spisal tabor Keiko Fujimori, in 14, ki so jih pravočasno oddali iz tabora Pedra Castilla, piše BBC Mundo. Obravnava pritožb bi utegnila razglasitev zmagovalca predsedniških volitev zamakniti za obdobje dveh tednov.

Podporniki Keiko Fujimori
Angela Ponce/REUTERS

Na končano štetje glasov sta se odzvala oba predsedniška kandidata. 51-letni učitelj in sindikalist Castillo, ki je napovedal, da si bo prizadeval za izkoreninjenje revščine v državi, je v svoj opis na Twitterju dodal, da je “izvoljeni predsednik Peruja med letoma 2021 in 2026”. V objavi je zapisal, da se je začelo “novo obdobje” ter da so se “milijoni Perujcev in Perujk postavili v bran svojemu dostojanstvu in pravičnosti.”

Keiko Fujimori, etablirana perujska političarka in hčerka nekdanjega avtoritarnega voditelja Alberta Fujimorija, je na shodu v Limi podpornikom sporočila, da se bo še naprej borila za “obrambo demokracije v Peruju”, navaja tiskovna agencija Reuters. Fujimori, ki je tokrat za predsednico kandidirala tretjič, še vedno meni, da lahko zmaga na volitvah, če bodo pristojni volilni organi odločili v prid njenim pritožbam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!