Obveščevalni podatki: talibani bi lahko zavzeli Kabul v 90 dneh

Svet 11. Avg 202107:55 > 17:24 0 komentarjev
Afganistan
Jalil Ahmad/REUTERS

Talibani so pozno v sredo v manj kot enem tednu od začetka ofenzive zavzeli že deveto prestolnico province. Kot zadnja je v roke talibanov padla prestolnica Fajzabad v provinci Badakšan.

Medtem ko talibani v zadnjih dneh zavzemajo prestolnice afganistanskih provinc – predvidoma bo pod njihovim nadzorom v kratkem skupno 11 prestolnic provinc –, ameriški obveščevalni podatki kažejo, da bi lahko talibani zavzeli prestolnico Afganistana v 90 dneh, od preostanka države pa bi Kabul lahko izolirali v 30 dneh. Skupno talibani nadzirajo 65 odstotkov ozemlja Afganistana, v prestolnico Kabul pa se zgrinjajo prebivalci, ki pred talibani bežijo iz drugih delov države.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je sicer danes odletel v severno mesto Mazar-i-Šarif, da bi zagotovil podporo tamkajšnjim silam, ki jih oblegajo talibani. Mazar-i-Šarif je eno od največjih mest Afganistana, njegova izguba pa bi pomenila hud udarec za vlado v Kabulu in izgubo nadzora na severu, ki je dolgo veljal za utrdbo protitalibanskih milic.

Ašraf Gani
Afghan Presidential palace//REUTERS

Biden: Afganistanci se morajo zdaj boriti zase

ZDA medtem vztrajajo pri načrtih glede umika vojakov do konca meseca. Ameriški predsednik Joe Biden je  poudaril, da se morajo Afganistanci zdaj boriti zase. “Morajo se boriti zase, boriti za svoj narod,” je dejal. Po njegovi oceni ima afganistanska vlada večje število varnostnih sil, vendar se morajo te tudi želeti boriti, je dodal.

Talibani so po majski napovedi ZDA o umiku zavezniških sil iz Afganistana sprožili silovito vojaško ofenzivo. V zadnjih dneh in tednih nizajo uspehe na bojišču. Zavzeli so že devet glavnih mest provinc, ki jih je skupaj 34. Številne še oblegajo. Napade izvajajo tudi v Kabulu. Ne ozirajo se na mednarodna opozorila in pozive k prekinitvi ognja, ampak pospešeno izvajajo svoje načrte za prevzem oblasti v državi. Z območij medtem beži na tisoče civilistov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!