V vesolje poleteli tudi poslovneži: koliko so odšteli za sedež na raketi?

Svet 10. Apr 202211:56 0 komentarjev
astronavti, vesolje, raketa, turisti
Zajem zaslona/REUTERS CONNECT

V soboto je na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prispela odprava štirih civilnih potnikov. Z raketo ameriškega podjetja SpaceX so v vesolje poleteli bivši Nasin astronavt in trije poslovneži, ki so mesto na krovu rakete drago plačali. V vesolju bodo preživeli osem dni.

Potovanje v vesolje je organiziralo startup podjetje Axiom Space: najelo je raketo, potnikom zagotovilo ustrezno urjenje in koordiniralo let na Mednarodno vesoljsko postajo. Ameriška vlada in privatni sektor takšne odprave pozdravljata, saj želita povečati prepoznavnost in komercialno aktivnost na Mednarodni vesoljski postaji, poroča CNN.

Na krovu misije, imenovane AX-1, so bivši Nasin astronavt in sedanji Axiomov uslužbenec Michael Lopez-Alegría, ki bo vodil misijo, izraelski poslovnež Eytan Stibbe, kanadski vlagatelj Mark Pathy in ameriški nepremičninski mogotec Larry Connor.

To ni prva odprava civilistov v vesolje; Rusija je v preteklih letih na svoji raketi Soyuz že prodala nekaj sedežev. Je pa to prva misija, katere posadko v celoti sestavljajo zasebniki, ki niso aktivni člani vladnih vesoljskih organizacij. Gre tudi za prvo civilno odpravo z ameriškim plovilom.

Več deset milijonov dolarjev za sedež

Podjetje Axiom konkretne cene za dotično potovanje ni želelo razkriti, so pa lani potrdili, da se cena giblje v višini več deset milijonov dolarjev. Sicer podjetje za 10-dnevno misijo na ISS računa 55 milijonov dolarjev, kar je dobrih 50 milijonov evrov. Zgolj hrana v vesolju stane okrog 1.800 evrov na dan. Provizija za pot do in od vesoljske postaje je za komercialno posadko med 80.000 in 150.000 evrov na dan. Podpora in načrtovanje, ki ju je priskrbela Nasa, pa bo vsakega potnika stala še približno 9 milijonov evrov.

Vojne razmere tudi v vesolju?

Vesoljsko sodelovanje ZDA in Rusije velja za simbol sprave po hladni vojni, državi sta glavni partnerki na ISS. Toda odnos med državama je trenutno zaradi vojne v Ukrajini močno okrnjen: ZDA je proti Rusiji uvedla stroge sankcije, ta pa se je burno odzvala, med drugim tudi tako, da je ustavila prodajo ruskih raketnih motorjev ameriškim podjetjem. Vodja ruske vesoljske agencije Roscosmos je na družbenih medijih celo zagrozil z izstopom Rusije iz dogovora o Mednarodni vesoljski postaji.

Kljub temu pa Nasa zagotavlja, da z ruskimi kozmonavti nemoteno sodelujejo in ohranjajo profesionalen odnos ter tako zagotavljajo varnost vseh na Mednarodni vesoljski postaji.

Astronavti ali turisti?

To vprašanje v vesoljski skupnosti dviga precej prahu. O tem, ali je človeka, ki je za svojo pot v vesolje plačal, pravično poimenovati astronavt, je mnenje podalo mnogo opazovalcev, tudi Nasinih astronavtov. “Če se spraviš v raketo, je to vendarle nekaj vredno,” je za National Geographic povedal bivši Nasin astronavt Terry Virts in dodal: “Vsi bodo znali razločiti med potnikom, ki je plačal za petminutni suborbitalni polet, in poveljnikom interplanetarnega vesoljskega plovila. To sta dve različni stvari.”

Tudi posadka AX-1 sama sebe ne dojema kot turiste. “Ta misija je izrazito drugačna od nedavnih – posebno suborbitalnih – misij. Nismo turisti v vesolju,” je dejal Lopez-Alegría, pri čemer se je skliceval na hitre supersonične polete, ki jih je organiziralo podjetje Blue origin v lasti Jeffa Bezosa.

Ekipa je za misijo opravila dolgotrajno usposabljanje, pri katerem je bilo mnogo nalog enakih, kot jih pri urjenju opravijo profesionalni astronavti. Toda dejstvo ostaja: trije potniki, ki so za polet plačali, vendarle niso bili izbrani med tisočimi prijavljenimi in potovanju v vesolje ne namenjano velikega dela svojih življenj.

Čas v vesolju bo namenjen raziskavam

Vsak član posadke ima spisek projektov, s katerimi se bo ukvarjal v osmih dneh v vesolju. Connor bo raziskoval, kako vesoljsko potovanje vpliva na starajoče se celice, torej celice, pri katerih se je ustavil normalni proces replikacije. Te celice so povezane z mnogimi boleznimi, na katere vpliva starost. Tudi Pathy se bo ukvarjal z medicinskimi raziskavami, a se bo osredotočal na zdravje otrok. Stibbe se bo osredotočil na “izobraževalne in umetniške aktivnosti, s katerimi bi povezali mlajšo generacijo v Izraelu in po svetu.”

Med prostim časom bodo imeli astronavti “turisti” možnost uživati v pogledu na Zemljo iz vesolja in si tudi deliti obrok z drugimi astronavti na Mednarodni vesoljski postaji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!