V Zadru kopalce ožgale meduze, tudi po obrazu. Kako ravnati ob ožigu?

Svet 20. Avg 202319:01 3 komentarji
Zadar
Foto: PROFIMEDIA

Pred dnevi so več kopalcev v Zadru ožgale meduze, nekatere tudi po obrazu. Kako ravnati, če imate neprijetno izkušnjo z ožigalkarji?

Pred dnevi so več kopalcev ob plaži Diklo v Zadru ožgale meduze, nekatere tudi po obrazu, poroča Morski.hr. Po tem naj bi številni kopalci zapustili omenjeno plažo.

Kot poroča portal, je šlo za meduze vrste Olindias muelleri oziroma hidromeduze. Te so prozorne s premerom klobuka od 4 do 6 centimetrov. Ob robu klobuka ima dve vrsti tipalnic. Čez dan se zadržuje na morski travi ali algah, po sončnem zahodu pa postanejo aktivne, je za portal pojasnila Tjaša Kogovšek s Centra za raziskovanje morja pri Inštitutu Ruđer Bošković iz Rovinja. Ta vrsta je razširjena po vsej hrvaški obali, opazili so jo tudi v Sloveniji in Črni gori.

Kako ravnati, če te ožge meduza?

Zdravniki pravijo, da je s kože treba čim prej odstraniti sluz meduze, in sicer s peskom oziroma mivko, če je na voljo na plaži. Kožo je treba dobro sprati s slano vodo in nikakor s sladko, saj lahko s tem še več strupa prodre v kožo. Če na koži ostanejo meduzine ožigalke, jih morate odstraniti, najbolje kar s pinceto. Bolečino in draženje oziroma srbenje omilimo z običajnim hladilnim mazilom, ki ga kupimo v lekarni. Poškodovani del lahko tudi hladimo z ledom ali obkladki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje