V Zagrebu umrla nosečnica, okužena s koronavirusom

Svet 02. Nov 202118:50 > 19:28 0 komentarjev
Zagreb bolnica
Posnetek zaslona/Google maps

Na Hrvaškem je na zagrebški Kliniki za infekcijske bolezni umrla nosečnica, okužena s koronavirusom, so sporočili s tamkajšnjega ministrstva za zdravje. Okoliščine smrti pristojni še ugotavljajo.

Nosečnica, ki je bila zaradi okužbe na novi koronavirus priključena na napravo ECMO, je umrla zjutraj v infekcijski kliniki Dr. Fran Mihaljević v Zagrebu, so sporočili s hrvaškega ministrstva za zdravje. Okoliščine smrti pristojni še ugotavljajo. “Okoliščine smrti bodo potrjene po opravljeni analizi njene medicinske dokumentacije in morebitnih dodatnih postopkov. Javnost bo z vzroki za smrt seznanjena s strani pristojne klinike,” so ob tem še pojasnili na ministrstvu.

Vodja klinike Alemka Markotić je na petkovi novinarski konferenci povedala, da se na tej kliniki zdravi več nosečnic s težjo obliko bolezni covid-19, poroča hrvaški N1. 

EMCO je naprava za zunajtelesno oksidacijo. Kot pojasnjujejo na strani Emco, gre za vrsto invazivnega zdravljenja, s katerim preko zunajtelesne črpalke črpajo kri iz telesa in jo nasičeno s kisikom vračajo nazaj v telo. Na ta način lahko deloma ali v celoti nadomestijo delovanje bodisi okvarjenega srca in/ali pljuč. Tovrstno zdravljenje je namenjeno bolnikom z najtežjo obliko odpovedovanja srca in/ali pljuč.

Decembra lani v UKC Ljubljana umrla nosečnica

Spomnimo, da je konec lanskega decembra v ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru umrla nosečnica okužena s koronavirusom. Ta se je naprej zdravila v regionalni bolnišnici, nato so jo premestili v ljubljanski UKC. Ker se je zdravstveno stanje nosečnice poslabšalo, so jo iz navadnega oddelka premestili v intenzivno enoto, saj se ji je povečala potreba po kisiku. Ker je imela nosečnica hujšo obliko bolezni covid-19 in je ogrožala tudi otroka, so zdravniki zato opravili carski rez. 26-letnica je kljub dolgotrajnemu intenzivnemu zdravljenju umrla.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!