V zvezni državi Kolorado izbruhnili požari, uničili so več sto hiš

Svet 31. Dec 202106:56 > 13:10 0 komentarjev

Požari v naravi, ki so v ameriški zvezni državi Kolorado zajeli območje severozahodno od mesta Denver, so v četrtek uničili več sto hiš, hotel in trgovski center, več deset tisoč ljudi pa so morali evakuirati. Razmere na terenu dodatno otežuje veter s hitrostjo 170 kilometrov na uro. Lokalni mediji poročajo o več ranjenih.

V okrožju Kolorada Boulder je pogorelo 650 hektarjev površin, predvsem v predmestjih. Doslej je bilo po podatkih lokalnih oblasti zagotovo uničenih 370 hiš, lahko pa bi jih pogorelo še 210. “Rad bi poudaril, da zaradi obsežnosti požara, ki se širi v tako močno poseljenih območjih, ne bi bili presenečeni, če bi bili ljudje poškodovani ali bi kdo umrl,” je povedal šerif okrožja Joe Pelle. Uničena naj bi bila tudi eden tamkajšnjih hotelov in nakupovalno središče.

Številni naj bi po poročanju tamkajšnjih medijev utrpeli opekline. V eni od bolnišnic zdravijo najmanj šest bolnikov, za zdaj pa ne poročajo o pogrešanih ali smrtnih žrtvah. Pristojni so povsem evakuirali mesti Superior s 13.000 prebivalci in Louisville z 21.000 prebivalci. Obe mesti ležita 32 kilometrov severozahodno od Denverja. Požare naj bi zanetili porušeni daljnovodi, veter pa jih širi naokrog s hitrostjo 170 kilometrov na uro.

Kolorado je imel letos izjemno toplo in suho jesen, pa tudi zima je podobna. Sneg naj bi zapadel šele danes. Guverner Kolorada Jared Polis je zaradi požarov, ki jih je označil za uničujoče, razglasil izredne razmere.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!