Vatikan: zdravstveno stanje papeža Frančiška se izboljšuje

Svet 30. Mar 202313:36
papež Frančišek
Profimedia

Papež Frančišek je prvo noč v rimski univerzitetni bolnišnici Gemelli preživel mirno, zdravstveno osebje pa je optimistično glede njegovega okrevanja, je danes poročala italijanska tiskovna agencija Ansa, ki je navedla vire v Vatikanu in bolnišnici. V Vatikanu so medtem potrdili, da se njegovo zdravstveno stanje izboljšuje in da dela iz bolnišnice. Ni sicer znano, kako dolgo bo papež ostal v bolnišnici. Papež naj bi imel bronhitis, na zdravljenje z antibiotiki pa naj bi se dobro odzival.

Kot so danes sporočili iz Vatikana, se papeževo zdravstveno stanje izboljšuje. Papež Frančišek je “ponoči dobro počival. Njegova klinična slika se postopoma izboljšuje in nadaljuje načrtovano zdravljenje. Danes zjutraj po zajtrku je prebral nekaj časopisov in nadaljeval delo,” je v izjavi dejal tiskovni predstavnik Svetega sedeža Matteo Bruni. Kot je še dejal Bruni, je papež pred kosilom molil v majhni kapeli v svojem zasebnem stanovanju znotraj bolnišnice in prejel evharistijo. Kako dolgo bo Frančišek ostal v bolnišnici, Bruni ni navedel.

Kasneje je medicinsko osebje v izjavi, ki jo je objavil Vatikan, sporočilo, da je papež zbolel za bronhitisom in je potreboval zdravljenje z antibiotiki. Njegovo zdravstveno stanje se je že bistveno izboljšalo, so navedli in dodali, da bi ga lahko odpustili v prihodnjih dneh.

Papeža so v bolnišnico prepeljali v sredo popoldne na že prej načrtovane preglede, nato pa so iz Vatikana sporočili, da bo zaradi okužbe dihal nekaj dni ostal na zdravljenju v bolnišnici. Bruni je pred tem pojasnil, da je 86-letni papež v zadnjih dneh tožil zaradi težav z dihanjem. Iz vatikanskih virov pa se je izvedelo, da so njegove avdience za danes in v petek odpovedali.

Italijanska tiskovna agencija Ansa je sicer iz virov v bolnišnici danes izvedela, da so “medicinske sestre zelo optimistične in da verjamejo, da bo papež sodeloval na praznovanju cvetne nedelje”, če seveda ne bo prišlo do nepredvidljivih dogodkov.

Papež je v bolnišnici Gemelli julija 2021 prestal operacijo na debelem črevesju. Že več kot leto dni ima kronične bolečine v kolenu, zaradi katerih mora pogosto uporabljati invalidski voziček. Lani je moral zaradi teh bolečin večkrat odpovedati ali omejiti dejavnosti, julija pa je v intervjuju priznal, da mora upočasniti tempo dejavnosti. Njegovo zdravje je bilo pogosto predmet ugibanj, zlasti vprašanja, ali bo sledil zgledu svojega predhodnika Benedikta XVI. in se upokojil, če ne bo mogel nadaljevati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.